Szeptember végéig lehet pályázni a Dél-alföldi Innovációs Díjra

Idén is kiírásra került a pályázat, mely a Dél-alföldi Régióban létrejött legjelentősebb szellemi alkotás, illetve azon alapuló termék, eljárás vagy szolgáltatás elismerését díjazza. Pályamunkát két kategóriában lehet benyújtani. Gazdasági társaság kategóriában pályázni lehet bármely (a) iparilag alkalmazható és (b) piacképes megoldást tartalmazó szellemi alkotással - amelyre vonatkozóan a pályázó hitelt érdemlően bemutatja a megoldás szakterületen való újdonságát -, illetve azon alapuló termékkel, eljárással vagy szolgáltatással, amely révén a gazdasági társaság 2019-ban jelentős üzleti hasznot ért el.

Természetes személy kategóriában pályázni lehet bármely (a) iparilag alkalmazható és (b) piacképes megoldást tartalmazó szellemi alkotással, amelyre vonatkozóan a pályázó hitelt érdemlően bemutatja a megoldás szakterületen való újdonságát. A felhívás hamarosan elérhető lesz kamaránk honlapján, a pályázat beadási határideje: 2020. szeptember 30. 

EZ TÖRTÉNT TAVALY

2019-ben jubilált a Dél-alföldi Innovációs Díj. A cégek között a szegedi Scolia Technoligies Kft., míg a természetes személy kategóriában Bács-Kiskun megyéből jelentkező Hal Melinda nyerte el az idén tízedik alkalommal kiírt pályázat első díjait. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság szakmai közreműködésével a Csongrád, a Békés és a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Kht. közösen hirdette meg pályázatot. Az elismeréseket 2019. november 5-én kedden adták át a Magyar Tudomány Ünnepén, a Szegedi Akadémiai Bizottság .

Az első díjat kapó Scolia Technologies Kft. fémnyilas darts játékhoz kifejlesztett saját fejlesztésű pontszámító rendszerével nyerte el az elismerést. Ennek köszönhetően a fémnyíllal, hagyományos táblán játszott játékok esetében sincs szükség arra, hogy valaki kézzel rögzítse a pontokat, mivel a precíziós megoldás a dobot nyilak becsapódásának lokalizációjával teljesen automatizálja a pontszámítást. A cég vezetője, Gyimóthi László vette át a díjat, a Möbius-szalagot ábrázoló bronz kisplasztikát. A természetes személyek között I. díjjal kitüntetett Hal Melinda Új pszichológiai mérőeszköz bevezetése a szimbólumterápia innovatív megoldásai az egészségügyben című pályázatával indult. Az elismerés a pénzdíj mellett egy SZAB bronzéremmel is jár.

Mellettük oklevéllel ismerték el a kiíráson a vállalkozások között induló kecskeméti BIOLA Biokozmetikai Kft. Biola Everyoung Professional biokozmetikumok című pályamunkáját, valamint a szintén kecskeméti Bakos és Tsai Bt. Finomeat’s pályázatát. A magánszemélyek között oklevelet kapott Csongrád megyéből induló Nyers László Divatba jött a környezettudatosság című pályázata is.