Magyar talajra hangolt német precizitás

Az istenek hírnökét, az utazók és kereskedők védelmezőjét, Hermészt ábrázoló bronz kisplasztikát a járványhelyzet miatt a későbbiekben veheti át Tamási Zsombor. A kamara elnöksége ugyanis idén a vásárhelyi Güttler Kft. ügyvezetőjének adományozta a CSMKIK legrangosabb gazdasági kitüntetését, a Csongrád Megye Gazdaságáért díjat.

Hermész részben gyorsaságáról, fürgeségéről és furfangosságáról ismert, így a róla, Nacsa Richárd szegedi szobrász által mintázott figura kitűnően passzol Tamási Zsombor ügyvezető igazgatóhoz. Kamarai tagunk, a vásárhelyi Güttler Kft. ügyvezetőjeként 2004 után rövid idő alatt az akkor tizenhat fős kisvállalkozást középvállalkozássá fejlesztette. Emellett olyan léptékben növelte kapacitásukat, hogy ötévenként megduplázta árbevételüket; 2019-ben elérték a 2,477 milliárd forintot. Nevéhez fűződik a LEAN vállalatszervezési rendszer bevezetése a cégnél, amely a veszteségek minimalizálása mellett az ember tiszteletére összpontosít. Nem véletlenül: Tamási Zsombor cégvezetőként a technológiai és a humánerőforrás fejlesztésben is élen jár. Ötéves ciklusokban tervez. Erről és egyben jövőbeli terveikről úgy fogalmazott: a Güttler cégek folyamatosan fejlesztik értékesítési tevékenységüket, a világszinten növekvő igényekhez mérten kell növelni cégük kapacitását. Ez a rövid és közép távú cél. – A következő öt évre még megrajzolhatunk egy reális fejlődési pályát, a korábbi statisztikák alapján. Ennél hosszabb szakasz a jelenlegi, gyorsan változó társadalmi és gazdasági környezetben már nehezen tervezhető.


Kamaránk pár éve megújult bronz kisplasztika díja Hermészt,
az istenek hírnökét, az utazók és kereskedők védelmezőjét ábrázolja.
Alkotója: Nacsa Richárd szegedi szobrász.

A nélkülözhetetlen utánpótlás

Jelenleg 3800 négyzetméteren folyik a termelés a Güttler Kft. vásárhelyi üzemcsarnokában, modern CNC vezérlésű gépekkel, hegesztőrobotokkal, szemcseszóró, illetve új galvanizáló gépsorral. Küldetésük, hogy magas minőségű gépeikkel a mezőgazdasági termelők csökkenthessék üzemeltetési költségeiket, növeljék hozamukat, illetve a modern technológiával minimalizálják a környezeti terhelést. Kezdetek óta alapvető cél a magas műszaki minőség, a megfelelő szervizháttér és alkatrész-utánpótlás. A technológiai előrelépést saját fejlesztőmérnök-csapat biztosítja. A fejlődéshez és a magas minőségű termeléshez elengedhetetlen a megfelelő szakembergárda. Tamási Zsombor munkájának hangsúlyos eleme az utánpótlás, a fiatalok folyamatos képzése.


Mentorálják az újoncokat

– Először 2015 elején tapasztaltuk meg, hogy egy-két hegesztő szakember kiesése is komoly hátrányt jelenthet akkor, ha nehezen pótolhatóak a munkatársak – fogalmazott Tamási Zsombor. A Güttler Kft.-nél kis sorozatokban történik a gyártás, így rövid ideig dolgoznak ugyanazon a terméken, a típusok közötti váltáshoz szükséges szakmai felkészültség, a kimagasló termékismeret jókora kihívás. Különösen a kevésbé rutinos pályakezdőknek. Vannak olyanok, akiknek ez nehezebb, míg mások lehetőséget látnak a szakmai kihívásokban. Ők többnyire a gyakornoki, illetve próbaidőszak után is hosszú távon velünk maradnak – mondta a cégvezető, aki elkötelezett a szakképzés tartalmi és módszertani megújításban. Ezért vállalta, hogy bekapcsolódik a CSMKIK által koordinált ágazati munkacsoportok, illetve a megyei munkaerő-piaci kerekasztal működésébe. És továbbra is szakmai képzőhelyként működnek, mentorprogrammal segítik a tanulókat.

Tamási Zsombor: Bevált az ember tiszteletén alapuló LEAN vállalatszervezési rendszer.
Fotó: Tábori Szilvia

Az ember tisztelete

– Az ember tisztelete a LEAN filozófia egyik fontos eleme – hangsúlyozta Tamási Zsombor az általa bevezetett vállalatszervezési rendszerről. – A gyártási folyamatok fejlesztésével, tökéletesítésével elérjük, hogy a hibákért egyre kevésbé legyen az emberi tényező a felelős. Sokat kell tanulnunk, de elindult a fejlődés: racionalizáltuk a gyártási folyamatainkat, így stabilabb termékeink minősége. Ráadásul a hatékonyságunk is növelhető, mert a folyamataink tökéletesítésével ugyanazzal a létszámmal több terméket állíthatunk elő. Miután nehezen pótolhatók a meglévő szakembereink, az a célunk, hogy a meglévő állománnyal érjük el a lehető legtöbbet. A LEAN hangsúlyos eleme, hogy kiküszöböljük a munkafolyamatok felesleges mozzanatait, így csökkentjük a veszteséget. A dolgozóink visszajelzései szerint optimalizáljuk a termelést, az előállítási gyakorlatot. A rendszer bevezetése óta a készletek a valós fogyasztói igényekhez igazodnak, gyorsabban szolgáljuk ki a vevőinket –, mondta a cégvezető.