Állásfoglalás: egyéni vállalkozónak bevétel-e a Szocho adóvisszatérítés

Az országosan egységes jogalkalmazás érdekében az MKIK állásfoglalást kért a NAV-től a következő kérdést illetően. A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 17/A. §-a alapján történő adóvisszatérítés az egyéni vállalkozó bevételének számít-e, legyen az általányadózó, KATA-s vagy Szja szerint adózó?

A válasz lényege a következő:
„… a Szocho tv. 17/A. §-a szerinti kedvezmény érvényesítésekor nem keletkezik bevétele az egyéni vállalkozónak, függetlenül attól, hogy adókötelezettségeit a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint teljesíti, átalányadózó vagy a kisadózó vállalkozók tételes adójának alanya.”

 

 

"Kérdésként merült fel, hogy a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (a továbbiakban: Szocho tv.) 17/A. §-a alapján történő adóvisszatérítés az egyéni vállalkozó bevételének számít-e, ha az egyéni vállalkozó adókötelezettségeit a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint teljesíti, vagy átalányadózó, vagy a kisadózó vállalkozók tételes adójának alanya.

 

Fentiekkel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium álláspontja a következő:

A Szocho tv. 17/A. §-a szerinti, a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezménye az adófizetésre kötelezettet terhelő adófizetési kötelezettséget csökkenti, az ott meghatározott szabályok szerint. A Szocho tv. 17/A. § (4) bekezdése alapján a 17/A. § (1) bekezdése szerint megállapított fizetendő adót meghaladó adókedvezményt, továbbá a szociális hozzájárulási adó fizetésére törvény alapján nem köteles személy ezt az adókedvezményt adó-visszaigénylés keretében érvényesítheti. Ezáltal azokban az esetekben, amikor a kedvezmény összege meghaladja a szociális hozzájárulási adó kötelezettséget, vagy a kedvezmény jogosultjának nincsen szociális hozzájárulási adó kötelezettsége (például azért mert öregségi nyugdíjban részesülő egyéni vállalkozó, vagy kisadózó egyéni vállalkozó), akkor a kedvezményt nem tudja a kötelezettségével szemben érvényesíteni, így a kedvezmény érvényesítésének formájaként (módjaként) a Szocho tv. az adó-visszaigénylést határozza meg.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezményét a többi szociális hozzájárulási adókedvezménytől eltérő módon kellene kezelni. Így a Szocho tv. 17/A. §-a szerinti kedvezmény érvényesítésekor nem keletkezik bevétele az egyéni vállalkozónak, függetlenül attól, hogy adókötelezettségeit a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint teljesíti, átalányadózó vagy a kisadózó vállalkozók tételes adójának alanya."

 

Forrás: MKIK