Elfogadták a „Horizont Európa” kutatási programot

A 2021–2027 közötti időszak kutatási és innovációs programja segít az egészségügynek felkészülni a jövőbeli járványokra, az iparnak pedig a klímabarát megújulásban és a digitalizációban.

A program finanszírozást nyújt a globális kihívásokhoz, például az éghajlatváltozáshoz, a digitalizációhoz és a koronajárványhoz kapcsolódó kutatás és innováció számára.

A Horizont Európából minden eddiginél több uniós forrás jut a digitális vonatkozású kutatásokra és a digitalizációt segítő tevékenységekre. A program emellett támogatja az innovatív kis- és középvállalkozásokat és az európai kutatási infrastruktúrát, és parlamenti kérésre az Európai Kutatási Tanácson keresztül további egymilliárd eurót szán alapkutatásra.

A programot az Európai Bizottság már 2021. január 1-jén beindította ideiglenesen. A képviselők a Horizont Európáról szóló, a Tanáccsal született kompromisszum eredményeképpen született rendeletet és az ahhoz kapcsolódó politikai nyilatkozatot 677 szavazattal, öt ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett fogadták el. A Horizont Európa program végrehajtását szolgáló egyedi programot, amelyről szintén megállapodás született a Tanáccsal, 661 szavazattal, öt ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett hagyták jóvá.

A Horizont Európáról szóló rendeletért felelős jelentéstevő, Dan Nica (S&D, Románia) szerint

„A Horizont Európa felkészíti az Uniót a jövőre azzal, hogy támogatja az európai egészségügyi ellátórendszereket, segítséget nyújt az iparnak a dekarbonizációhoz, a vállalatoknak pedig az innovációhoz. A program az európai kutatókat is támogatja. A kutatás és az innováció hathatósabb pénzügyi támogatásával gondoskodtunk arról, hogy meg tudjunk felelni a jövőbeli kihívásoknak.”

Christian Ehler (EPP, Németország), a Horizont Európa egyedi programért felelős jelentéstevő szerint

„Nagyvonalú és kiegyensúlyozott költségvetést sikerült kialkudnunk, amely jelentős összegekkel támogatja az alap- és a szakkutatást. Ezentúl az európai kulturális és kreatív ipar elkülönített forrásból gazdálkodhat. A Horizont Európa program kulcsszerepet játszik majd az európai helyreállításban. A programmal az Unió a tudományos élet szabadságáért is kötelezettséget vállalt.”

A vita magyar felszólalója

Gyürk András (független)

Háttér

A Horizont Európa teljes költségvetése 95,5 milliárd euró, melyből 5,4 milliárd eurót az Európai Helyreállítási Eszközből különítettek el. Ezenkívül az EU négymilliárd euró további beruházást biztosít az EU többéves pénzügyi keretéből.

A Horizont Európa három pillére a következő:

- A „Tudományos kiválóság” elnevezésű pillér a kutatók által meghatározott és irányított felderítő kutatási projekteket támogatja az Európai Kutatási Tanácson keresztül. A Marie Skłodowska-Curie programból ösztöndíjakat és kutatói csereprogramokat finanszíroznak, valamint a kutatási infrastruktúra területén is indulnak beruházások.

A „Globális kihívások és az európai ipari versenyképesség” nevű pillér közvetlenül támogatja a társadalmi kihívásokra, valamint a technológiai és ipari kapacitásokra irányuló kutatást, és meghatározza az egész Uniót érintő kutatási feladatok fókuszát. Ebbe a pillérbe tartoznak a közszférán belüli, illetve a köz- és a magánszféra közötti európai partnerségi projektek és a Közös Kutatóközpont (JRC) tevékenysége is. A JRC független tudományos szakvéleménnyel és technikai támogatással szolgál az uniós és a nemzeti politikai döntéshozók számára.

Az „Innovatív Európa” pillére azt a célt szolgálja, hogy az Unió az Európai Innovációs Tanácson keresztül élen járjon a piacteremtő innovációban. Feladata ezenkívül, hogy a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet révén hatékonyan közös teret teremtsen az üzleti szféra, a kutatás, a felsőoktatás és a vállalkozói szellem számára.

Forrás: az Európai Parlament Sajtóközleménye, 2021.04.27.