Olcsóbbá, gyorsabbá és kiszámíthatóbbá válik az ipari formatervezési minták oltalma

Az Európai Bizottság felülvizsgált szabályokat terjeszt elő, amelyekkel Unió-szerte olcsóbbá, gyorsabbá és kiszámíthatóbbá válik az ipari formatervezési minták oltalma. Az ipari formatervezési minta a termék külső megjelenését jelenti, amelyet magának a terméknek a jellegzetességei, azaz a rajzolat, a körvonalak vagy a forma eredményez. Az ipari formatervezési mintákról szóló rendeletre és irányelvre irányuló javaslatok korszerűsítik a formatervezési minták oltalmára vonatkozó meglévő közösségi keretet és a vele párhuzamos nemzeti formatervezésiminta-oltalmi rendszereket, amelyek 20 évvel ezelőtt kerültek létrehozásra és harmonizálásra. A felülvizsgált szabályok hozzá fognak járulni a vállalkozások innovációs feltételeinek további javításához. A szabályok emellett kiegyensúlyozottabb megközelítést vezetnek be a formatervezési minták oltalmára vonatkozóan. Ez biztosítja, hogy a formatervezési mintákat a pótalkatrészek esetében reprodukálni lehessen, ami több választási lehetőséget biztosít a fogyasztók számára az összetett termékek, különösen az autók javítása terén.

A két javaslat az alábbiakra törekszik:

  • A formatervezési minták uniós szintű lajstromozására vonatkozó eljárás egyszerűsítése és észszerűsítése: Az új szabályok azáltal, hogy egyszerűbbé teszik a formatervezési mintáknak a lajstromozási bejelentésben való bemutatását (például lehetővé teszik videofájlok benyújtását), illetve egyazon bejelentésben egynél több formatervezési minta benyújtását, valamint csökkentik az oltalom első tíz évére fizetendő díjakat, hozzáférhetőbbé, hatékonyabbá és megfizethetőbbé teszik a lajstromozott közösségi formatervezésiminta-oltalmat, különösen az egyes tervezők és a kkv-k számára.
  • Az eljárások harmonizálása és a nemzeti formatervezési rendszerekkel való kiegészítő jelleg biztosítása: Az új keret célja, hogy biztosítsa az uniós szintű és a nemzeti formatervezésiminta-oltalmi szabályok egymást kiegészítő jellegét, például a formatervezési minták lajstromozására vonatkozó követelmények vagy a lajstromozott formatervezési minták érvénytelenítésére vonatkozó szabályok egyszerűsítése tekintetében. Ez hozzá fog járulni ahhoz, hogy a vállalkozások Európa-szerte egyenlő versenyfeltételeket mellett működhessenek.
  • Az eredeti formatervezési minták sokszorosításának lehetővé tétele összetett termékek javítása céljából: Azáltal, hogy a formatervezési mintákról szóló irányelvbe uniós szintű „javítási záradék” kerül, az új szabályok hozzá fognak járulni a verseny megnyitásához és fokozásához a pótalkatrészek piacán. Ez különösen fontos a gépjármű-javítási ágazatban, amelynek esetében valamennyi uniós országban jogilag lehetővé kell tenni, hogy egy adott gépjármű eredeti megjelenésének helyreállítása érdekében javítás céljából reprodukálni lehessen azokat a karosszériaelemeket, amelyeknek az eredetivel „kötelezően azonosnak” kell lenniük. A javasolt „javítási záradéknak” csak a jövőbeli formatervezési mintákra kellene azonnali joghatással rendelkeznie, míg a már oltalomban részesített formatervezési minták egy tízéves átmeneti időszak alatt továbbra is élveznék az oltalmat. 

Háttér-információk

A most előterjesztett javaslatok a szellemi tulajdonra vonatkozó, 2020 novemberében elfogadott cselekvési tervre épülnek, amelyben a Bizottság bejelentette, hogy az uniós védjegyjogszabályok sikeres reformját követően felül fogja vizsgálni a formatervezési minták oltalmára vonatkozó uniós jogszabályokat. A formatervezési minták reformja a védjegyjogszabályok reformjáról készített átfogó értékelés eredményeire épült, amelyek rámutattak, hogy noha az uniós formatervezésiminta-oltalmi rendszer összességében jól működik, vannak bizonyos hiányosságai. A javaslat továbbá az érdekelt felek, a Tanács és az Európai Parlament arra vonatkozó felhívására épül, hogy az ipari mintákra vonatkozó uniós jogszabályokat a Bizottság korszerűsítse és még inkább harmonizálja.   

Következő lépések

A két javaslat rendes jogalkotási eljárás keretében történő elfogadás céljából most az Európai Parlament és a Tanács elé kerül.

A javaslatok elfogadását követően az uniós tagállamoknak két éven belül át kell ültetniük nemzeti jogukba az irányelvben foglalt új szabályokat. Ami a rendeletet illeti, a közösségi formatervezési mintáról szóló rendelet módosításainak többsége röviddel (3 hónappal) a hatálybalépését követően válik alkalmazandóvá, míg a többi csak a szükséges felhatalmazáson alapuló és végrehajtási jogi aktusok elfogadása után (18 hónappal a hatálybalépést követően).  

 

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2022. november 29.