Kriptovalutától a kerékpár-használatig - Hogyan adózunk 2022-ben?

Az idei év eseményeit a jövő évi adócsomag bemutatásával zárta Kamaránk, ahol rendhagyó módon személyes és online részvételre is volt lehetőség. Az Enterprise Europe Network Szegeddel közös ingyenes tájékoztatót több, mint 200-an követték élőben, de azóta a megtekintések száma már többszörösére nőtt. A felvétel YouTube csatornánkon visszanézhető.

A NAV Központi Irányítás Dél-alföldi Tájékoztatási Osztályának szakértői: Horváthné Huszka Bernadett és Szabó Gábor mutatta be az őszi adócsomagot, és azokat az évközi változásokat, amik érintik a 2022-es évet adózási szempontból. Több adónemet is érintenek az új szabályok, és a nagyobb változások mellett számos kisebb módosítás ad feladatot a szakembereknek a felkészülésben.

Jelentős változás, hogy csökkennek a munka közterhei, ellensúlyozva a minimálbér-emeléssel járó emelkedő munkáltatói kiadásokat. A szocális hozzájárulási adó 15,5%-ról 13%-ra csökken, továbbá megszűnik a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás. Ezzel összefüggésben átalakulnak az SZJA összevont adóalapjának megállapítására vonatkozó szabályok is, és csökken a kifizető által teljesítendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás mértéke is 15,5%-ról 13%-ra. A kisvállalati adó mértéke 11%-ról 10%-ra változik, így érdemes mérlegelni az áttérést, amiben a kiva-kalkulátora nyújt segítséget. Az átalányadózás feltételei is kedvezőbbek lesznek, így az egyéni vállalkozóknak is szükséges lehet mérlegelni, hogy melyik számukra a legmegfelelőbb adózási forma.

Bemutatásra kerültek a széles kört érintő szja-hoz kapcsolódó változások, mint például az szja visszatérítés intézménye, és az arra való jogosultság esetei. A szakképzési hozzájárulás megszűnésével párhuzamosan a szocho kedvezmények köre került kibővítésre. A szűkebb kört érintő változásokról is szó esett: megtudhattuk, hogy mi a teendő, ha a közösségi eladó a magyar ügyfél részére magyar áfa felszámításával értékesít terméket, hogy hogyan adózunk a kriptovaluta-ügyletek után, és hogy ki használhatja az adómentes juttatásként beszerzett kerékpárokat. Számos kérdés érkezett előadóinkhoz az őstermelők adózásával kapcsolatban is, ezzel a témával 2022-ben Számviteli Klubunk keretében is foglalkozni fogunk.

A bemutatott prezentációk letölthetőek, kinyomtathatóak:


A 2022-es évben az őstermelők adózása mellett foglalkozik majd Számviteli Klubunk a pályázati elszámolások témájával is, és elindul a klub "Valós idejű könyvelésért" című előadássorozata is.