Koronavírus - Bővülnek a gazdaságvédelmi intézkedések

A gazdaságvédelmi akcióterv kibővítését jelentette be Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Mint mondta a járvány idején az emberéletek mellett a családokat és a vállalkozásokat is meg kell védeniük. A most bevezetendő intézkedésektől több százezer munkahely megmentését várják.

Az intézkedések:

  • A családok és vállalkozások hiteloratóriumát automatikusan meghosszabbítják fél évvel, 2021. július 1-ig. (Csak azt kell a banknál jelezni, ha valaki a moratórium ellenére is törleszteni szeretne.)
  • A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerülő vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek 2/3-ának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékköltségek elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, szálláshelye és idegenforgalmi vállakozások mellett kiterjesztik a magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.
  • Az iparűzési adót felére csökkentik kkv-k, valamint egyéni vállalkozások részére. A 25 ezer fő alatti települések emiatt támogatást kapnak, a nagyobb települések helyzetét egyenként tekintik át.
  • A gyereket nevelő, vagy gyermeket váró családok 6 millió forintig lakásfelújítási támogatást kapnak, melyből 3 millió vissza nem térítendő támogatás.

Megjelenésük után a jogszabályokat is közzétesszük kamaránk oldalán!

Fotó: kormany.hu