Koronavírus: Újra lehet ingázni a magyar-szerb határon

Kérem vegyék figyelembe, hogy a lenti információk már nem aktuálisak, friss információért keressen minket.

 

2020. április 23-án reggel 6 órától ismét megnyílt a röszkei, a tompai és a hercegszántói átkelő a határ másik oldalán dolgozó vagy földet művelő magyar és szerb állampolgárok előtt jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

Mint írta, a koronavírus-világjárvány miatt Szerbia a közelmúltban rendkívül szigorú korlátozó intézkedéseket vezetett be, amelyek nyomán teljesen megtiltották a személyforgalmat az ország határain. A korlátozás érzékenyen érintette térségünk vállalkozásait is. A miniszter közölte azt is, hogy két országgyűlési képviselő, Zsigó Róbert és Bányai Gábor kereste meg a kérdésben, melyet a szerb belügyminiszterrel, Nebojsa Stefanoviccsal és az európai integrációs miniszterrel, Jadranka Joksimoviccsal folytatott tárgyalásokon oldottak meg.

Kamaránk felmérései is azt mutatták, hogy rengeteg Csongrád megyei vállalkozás jelezte, hogy megnehezíti működésüket a határok lezárása, mivel így a Szerbiából érkező munkavállalók kiestek a termelésből. A probléma megoldására az általunk javasolt intézkedési csomagban is javaslatokat tettünk, melyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül eljutattunk a kormánynak is.

Fotó: MTI

A két ország azon állampolgárai, akiknek a határtól számított 50-50 kilométeres távolságon belül van bejelentett lakcíme, illetve munkahelye, valamint mezőgazdasági földterülete, anélkül kelhetnek át munkavégzés vagy mezőgazdasági tevékenység céljából, hogy 14 napra karanténba kellene vonulniuk.

Az ingázóknak lakcímkártyával és munkáltatói igazolással kell rendelkezniük, míg a mezőgazdasági munkát végzőknek a megművelt földterület tulajdonjogi vagy használati jogának igazolásával.

Magyarországi belépéshez további feltétel a magyar munkáltató által kiállított olyan igazolás, melyet a foglalkoztatás helye szerint illetékes járási hivatalvezető hitelesített. (Csongrád megyében: http://www.csmkh.hu/hu/)

Az ingázással kapcsolatos friss információkról és a határátlépéshez szükséges okmányokról a Rendőrség a honlapján ad tájékoztatást.