Környezetvédelem az élelmiszeriparban

Vállalkozások, élelmiszermérnöki szakemberek és ösztöndíjas diákok részvételével zajlott a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara BEE-Student projektje keretében megrendezett Környezetvédelem az élelmiszeriparban című tréningünk. A magyar és szerb nyelven június 23-án megtartott eseményen olyan témákhoz került közelebb a hallgatóság, mint a körforgásos gazdaság, a környezeti hatások szerepe az élelmiszeriparban vagy a termékek életciklus-elemzése (LCA).

A tréning elsődleges célja a tudásátadás volt, amely által innovációs ismeretekre is szert tettek a résztvevők. Előadóink voltak: Szabó Ferenc környezetvédelmi szakértő, Bodnárné Sándor Renáta és Chrabák Péter a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai, valamint Prof. dr. Tóthné Szita Klára, az LCA Központ elnöke. A prezentációkból kiderült például, hogy a világon feleslegesen felhasznált termőterült 150-szer akkora, mint Magyarország, illetve, hogy a hazánkban termelt élelmiszer hulladék mennyisége éves szinten eléri az 1,8 millió tonnát. Az előadók egységesen hangsúlyozták a szemléletformálás jelentőségét, hiszen szándék nélkül nem történik elmozdulás a hulladéktermelés csökkentése, és a környezetvédelmet erősítő alternatív megoldások irányában.

A vállalkozások mellett a tréningen részt vettek azok az újvidéki hallgatók is, akik a projekt ösztöndíjprogramjában kiválasztásra kerültek. A nyertes hallgatók három hónapot töltenek majd Magyarországon, ahol élelmiszeripari vállalkozások mentorálják majd őket, hogy a már meglévő szakmai tudásukat gyakorlati, vállalkozói ismeretekkel is gyarapítsák.

 

           

Galéria