Kormányinfó: infláció, maradnak az árstopok, ingyenes mezőgazdasági öntözés

A mai Kormányinfón a kormány több, a gazdaságot érintő döntéséről is beszámolt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

  • Június 30-ig maradnak az árstopok.
  • A kormány fedezi a mezőgazdasági öntözést.
  • A vártnál magasabb lehet az infláció.

Június 30-ig maradnak az árstopok

A kormány június 30-ig meghosszabbította az árstopokat – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Kormányinfón Szentkirályi Alekszandra kormányszóvivő kifejtette, hogy milyen intézkedésekkel segítené az olcsóbb bevásárlást az árstopokon túl. Hangsúlyozta, hogy a kereskedők az elmúlt hetekben, hónapokban le tudták vonni a következtetést, hogy az előírt módon tartsák be a szabályokat. Hozzátette, az árstopok bevezetése óta több mint hatezer üzletet ellenőrzött a hatóság, hogy betartják-e az árstopokra vonatkozó előírásokat. Mint mondta, nem tűrik a trükközést, és nyerészkedni sem lehet. Kiemelte, a kormány új eszköz bevezetéséről döntött: „akciók meghirdetésére készteti az üzleteket, húsz kategóriában. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre és a jelentős árbevételekkel számoló élelmiszerláncoknak kell meghirdetniük őket.”

A kormány fedezi a mezőgazdasági öntözést

A kormány a tegnapi ülésén beszélt a mezőgazdasági kérdésekről is. Az időjárás – szemben a tavalyi évvel – kegyes volt a gazdákhoz – mondta a tárcavezető. Mint tájékoztatott, a mezőgazdasági öntözés idén ingyenes lesz, ennek a költségeit (nagyjából 10 milliárd forint) a kormány átvállalja a gazdálkodóktól.

A vártnál magasabb lehet az infláció

Nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz év végére az infláció – jelentette ki Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a nyugdíj-kiegészítés előrehozatalával összefüggésben beszélt. Kiemelte, ma még nem lehet tudni, hogy év végén mennyi lesz az infláció, de több közgazdasági elemzés szerint az 1-2, vagy akár 3%-kal is magasabb lehet, mint ahogy a kormány várja.