Külpiacok felé nyitott az Amazon Kft.

Nemzetközi adatbázis, profilkészítés, üzletember-találkozók, és innovációs felmérés – egyebek mellett ezeket az ingyenes szolgáltatásokat kínálja ügyfelei számára a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Network Szeged. Az Amazon Kft. a tavalyi év elején keresett meg minket, azóta új kapcsolatokat szereztek, és különböző fejlesztésekbe kezdtek, miután a fenti lehetőségek mindegyikével éltek.

A családi tulajdonban lévő 1991-ben indult Amazon Kft. női és gyermek harisnyanadrágok gyártásával foglalkozik. Olaszországból importált folyamatosan fejlesztett gépparkkal dolgoznak, jelenleg havi félmillió termék előállítására képesek. Egy közelmúltbeli K+F pályázatnak köszönhetően új fejlesztéssel jelentek meg a piacon, a speciális anyaggal kezelt harisnyák baktericid és fungicid hatásúak, így támogatva a kellemetlen szagok és a fertőzések elkerülését. Kiemelt céljuk a fenntarthatóság: a gyártáshoz szükséges energiát napelemek biztosítják, és a textil hulladék feldolgozásában is szeretnének fejlődni.

A kunszentmiklósi székhelyű Amazon Kft. életében másfél éve jött el a pillanat, amikor úgy döntöttek megpróbálják kihasználni az export nyújtotta előnyöket, és új piacokat keresnek, ezért a külkapcsolatok irányába fordultak. Szőke Rózsa a cég projektmenedzsere üzleti partnerkeresési hálózatok után kutatva az interneten talált rá az Enterprise Europe Networkre, és vette fel a kapcsolatot a céghez legközelebbi, dél-alföldi irodával. Első lépésként a több mint 5000 ajánlatot tartalmazó ingyenes adatbázisban fellelhető, a vállalkozás igényeinek megfelelő cégekkel keresték a kapcsolatot, majd elkészült a saját üzleti partnerkereső adatlapjuk, így már ők is elérhetők a külföldi partnereken keresztül. A profil segítségével a Kft. gyártási kapacitását, és innovatív - antimikrobiális szerrel kezelt – termékeit hirdetik. Ennek eredményeként egy szlovén céggel már szándéknyilatkozatig jutottak a tárgyalások, aminek köszönhetően a vállalkozás termékei a közeljövőben a szlovén piacra léphetnek. Szőke Rózsa azt mondja, a hálózat nyújtotta jelenlét által sok új kapcsolatot szereztek az elmúlt egy évben: „Annak ellenére, hogy szerződéskötés még nem történt, ezek a vállalkozások már ott vannak a kapcsolataink között, és bízunk benne, hogy konkrét üzleti eredmények is születnek. ”

Ugyancsak a hálózat szolgáltatásaként az Amazon Kft. márciusban részt vett a Magyar-osztrák online Kooperációs Börzén és B2B találkozón, ahol a projektmenedzser meglátása szerint a következő időszak munkáját segítő, gyakorlati információkhoz jutottak hozzá: „A hasznos beszélgetéseknek köszönhetően olyan partnerkeresési lehetőségeket ismertünk meg, és praktikus tanácsokkal lettünk gazdagabbak, amelyeket nem értünk volna el, egy egyszerű online böngészéssel. Ezen felül további információhoz jutottunk azzal kapcsolatban, hogy milyen összegek merülnek fel a külföldi piacra lépés során.”

A vállalkozás igénybe vette a cégek innovációs tevékenységét vizsgáló IMP3rove felmérést is, amit pályázatoknál hasznosítnak majd, de az eredményeket elkezdték beépíteni a mindennapi működésbe is: a piaci igények monitorozása során eddig nem használt információs forrásokat is elkezdtek használni, a tervezett új projektben a design menedzsmentre is nagyobb fókuszt terveznek, valamint keresik az innovációból származó szabadalom hasznosításának a lehetőségét, új projektek indításakor pedig újabb mérőszámokat is bevezetnek a projekt eredményességének pontosabb mérése érdekében.

Szőke Rózsa hangsúlyozta, hogy a jövőben is élnek a hálózat szolgáltatásaival, mert a külpiaci jelenlét továbbra is a vállalat kiemelt célja: „A külkapcsolatokat kereső cégek esetében nagy előnyt jelent az angol mellett az adott ország nyelvét ismerni, ezt viszont nehezebb teljesíteni. Ilyen helyzetben nagy segítség lehet az Enterprise Europe Network-höz hasonló helyi ügynökség. Emellett elengedhetetlen, hogy jó minőségű, és másoknál nem található, versenyelőnyt jelentő termékkel rendelkezzünk. Cégünk esetében az is megkülönböztető erővel bír, hogy minden alapanyagot Közép-Európából szerzünk be, így a régiós gazdaságélénkítésben is részt veszünk, és a hosszú ellátási láncokkal szemben stabilak tudunk lenni a pandémiás helyzet idején is.”

Az Amazon Kft. tevékenységéről és termékeiről a cég honlapján olvashat.

Az Enterprise Europe Network szolgáltatásairól ITT talál bővebb információt, kérdés esetén keressen minket az eenszeged@csmkik.hu.