Kiállítások, rendezvények a pályaorientáció jegyében

Találd ki magad!” címmel háromnapos pályaválasztási kiállítást rendezett a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya november 4-étől 6-áig, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A rendezvényen kiállítóként részt vettek a megyéből a középfokú iskolák, felnőttképző intézmények, pályaorientációval foglalkozó szervezetek, valamint duális képzésben részt vevő munkaerő-piaci cégek is. A rendezvénysorozatra a pályaválasztás előtt álló diákokat, szüleiket és a pedagógusokat várták.


A rendezők arra törekedtek, hogy az érdeklődők minél szélesebb körből gyűjthessék össze a sikeres pályaválasztáshoz szükséges információkat. A kiállítók nemcsak bemutatkoztak és tájékoztatást adtak, hanem törekedtek arra is, hogy szemléletes képet nyújtsanak az iskolákról és az oktatott szakmákról. Szombaton családi napra is várták az érdeklődőket, amikor a diákok szüleikkel együtt ismerkedhettek a kiállítókkal. A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara standjánál a középfokú oktatási intézményekről, az általuk kínált szakokról és szakmákról, az egyes iskolatípusok előnyeiről, hátrányairól, és az ágazati szakképzésről informálódhattak az érdeklődők. Az új szakképzési rendszer, valamint a Covid 19 által okozott bezárások miatt különös hangsúlyt fektettünk a szülők megfelelő szintű informálására is. Ennek érdekében „szülői sarkokat” alakítottunk ki, ahol ismertettük a legfontosabb tudnivalókat, amelyekre egy végzős tanulónak és szüleinek szüksége lehet. A szülők és a pedagógusok egyénre szabott segítséget vehettek igénybe a kamara szakembereitől. Ezzel elő kívántuk mozdítani a tanulók és a szülők együttes tájékozódását, a közös gondolkodást és a tudatos iskolakeresést, amelyek a sikeres pályaválasztás feltételei.
A diákok kipróbálhatták az „Én utam” pályaorientációs társasjátékot is, amely a döntéshozatali készségek, a stratégiai és a kritikus gondolkodás gyakorlásában segíti a fiatalokat. A háromnapos rendezvényen közel150 tanuló, valamint 120 szülő és pedagógus fordult kamaránkhoz pályaorientációval kapcsolatos kérdéseivel.
A hagyományoknak megfelelően az esemény idén is üzemlátogatásokkal kezdődött, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok bepillantást nyerjenek egy-egy szakma mindennapjaiba. Október19-én elsőként a Telum Fémipari Bt. telephelyére látogathattak el a fiatalok, ahol a gépészet ágazat egy speciális területével, a fegyvergyártással ismerkedhettek meg.
Az őszi időszakban október19. és november19. között a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatallal közös finanszírozásban szerveztünk megyeszerte üzemlátogatásokat és iskolai tanműhely-látogatásokat. Ezeken az eseményeken közel 20 iskola több mint1000 tanulója vett részt.
A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma: NFA-KA-ITM-9/2020/TK/05