Kereskedelem és éghajlat-politika az Európai Unióban

Az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és 26 partnerország elindítja a kereskedelmi miniszterek éghajlatváltozással foglalkozó koalícióját – az első miniszteri szintű globális fórumot, amely a kereskedelemmel, az éghajlat-politikával és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. A koalíció ösztönözni fogja a világszintű fellépést olyan kereskedelempolitikák előmozdítása érdekében, amelyek helyi és globális kezdeményezések révén segíthetik az éghajlatváltozás kezelését.

A koalíció célja, hogy partnerségeket alakítson ki a kereskedelmi és az éghajlatvédelmi érdekelt felek között annak feltérképezésére, hogy a kereskedelempolitika milyen módon járulhat hozzá az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kezeléséhez. A koalíció elő fogja mozdítani az éghajlatváltozás mérsékléséhez hozzájáruló és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást segítő áruk, szolgáltatások és technológiák kereskedelmét és az azokba történő beruházásokat.

Egyik kiemelt feladataként a koalíció fel fogja tárni, hogy a kereskedelempolitikák milyen módon támogathatják a legkiszolgáltatottabb, az éghajlatváltozás által leginkább fenyegetett fejlődő és legkevésbé fejlett országokat.

Ebben a magas szintű politikai párbeszédben különböző, eltérő jövedelemszintű régiók kereskedelmi miniszterei vesznek majd részt. Civil szervezetek, vállalkozások, nemzetközi szervezetek, valamint éghajlat-politikai és pénzügyi szereplők is részt fognak venni a koalíció munkájában.

A jelenleg 27 entitás több mint 50 miniszteréből álló koalíció nyitva áll minden csatlakozni kívánó ország előtt. A koalíció négy vezetője Ecuador, az EU, Kenya és Új-Zéland. A többi résztvevő: Angola, Ausztrália, Barbados, Costa Rica, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a Fülöp-szigetek, Gambia, Izland, Japán (külügyek és kereskedelem), Kanada, Kolumbia, a Koreai Köztársaság, a Maldív-szigetek, Mozambik, Norvégia, Ruanda, Svájc, Szingapúr, Ukrajna, Vanuatu, Zambia és a Zöld-foki-szigetek.

A koalíció politikai iránymutatást fog nyújtani, és azonosítani fogja a változó éghajlati feltételekhez és a szélsőséges időjáráshoz való alkalmazkodást szolgáló kereskedelmi stratégiákat, például az éghajlatbarát technológiák előállítása és terjesztése területén. Arra fog összpontosítani, hogy az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményével (UNFCCC), a Párizsi Megállapodással és a fenntartható fejlődési célokkal összhangban kereskedelmi jellegű megoldásokat találjon az éghajlati válságra, miközben támogatja a WTO keretében e területen tett erőfeszítéseket.

A következő lépések

A legközelebbi miniszteri találkozóra a WTO soron következő, 2024 elejére tervezett miniszteri konferenciájának alkalmával kerül sor.

Háttér-információk

Az éghajlat-politikai koalíció hivatalosan a Világgazdasági Fórum 2022. január 19-én Davosban tartott éves ülésén indult útjára. Célja, hogy feltárja, a kereskedelem és a kereskedelempolitika hogyan járulhat hozzá a jelenlegi éghajlati válság enyhítéséhez. Magas szintű politikai párbeszédnek helyet adó fórum lesz, hogy ösztönözze az éghajlat, a kereskedelem és a fenntartható fejlődés terén folytatott nemzetközi együttműködést.


Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. január 19.