Képzési programok alkalmazása az új szakképzési rendszerben

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara októberben vállalkozói fórumsorozatot szervezett a Szegedi Szakképzési Centrum tagintézményeihez kapcsolódó duális képzőhelyei számára öt ágazatban. Ezúttal a fórum fő témája a képzési program volt, amelynek kialakítását az adott szakma szakirányú oktatására vonatkozóan kötelezően írja elő a szakképzési törvény a duális képzőhelyek számára.

A specializált gépés járműgyártás, turizmus-vendéglátás, gépészet, épületgépészet és elektronika ágazatban szakképzési munkaszerződéssel tanulókat foglalkoztató vállalkozások számára külső szakértők bevonásával tartottunk tájékoztatót arról, hogy az adott szakképző iskolával közösen kialakított képzési programoknak milyen jelentősége van a képzés szempontjából, hogyan tudják alkalmazni és adott esetben változtatni a képzők a szakirányú oktatás során. A fórumon részt vevő szakképző iskolák képviselői ismertették az új szakképzési rendszer által bevezetett projektszemléletű oktatás és a tanulási eredményalapú képzés módszertanát, továbbá segítséget nyújtottak a vállalkozásoknak arra vonatkozóan, hogyan tudnak a képzési programjukból heti, vagy havi tanmenetet készíteni. A projektalapú oktatás megvalósításához a részt vevő vállalkozások megosztották egymás közt ötleteiket egy workshop formájában, s az egyes ágazatra vonatkozó oktatási kihívásokra közösen megoldási javaslatokat is tettek.
A rendezvényen helyet kapott a szakképző iskolák interaktív bemutatója és oktatása a Kréta rendszer használatáról, mely felület alkalmazását kötelezően írja elő a jogszabály a szakirányú oktatást végző duális képzők részére a tanulók napi szakmai tevékenységének és értékelésének dokumentálására vonatkozóan.
A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma: NFA-KA-ITM-9/2020/TK/05