Kamatplafont és hitelmoratóriumot kér a kamara a vállalkozásoknak

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a Kormánytól, hogy fontolja meg a lakossági hitelezéshez hasonlóan a kamatplafon azonnali bevezetését - amelynek szintje 5-10% sávban kerüljön megállapításra –, továbbá a meglévő vállalkozói hiteleknél a moratórium lehetőségének a biztosítását.

Az MKIK javaslatát a jegybank pénteki döntése indokolja, hiszen a bankok gyakorlatilag azonnal beépítették az árazásukba az új – jegybank által bejelentett egynapos betéti tendert, amely 18%-ra emelkedett. Ezzel együtt a kamatfolyosó felső széle, amely azt mutatja, hogy meddig mehet az MNB a kamatemelésekkel, az eddigi 15,5-ről 25%-ra emelkedett. Mindkettőt a vállalkozó villámgyorsan megérzi majd, az is, aki hitelhez szeretne jutni és az is, aki hitelt fizet – mondta Parragh László, az MKIK elnöke. Ezzel a döntéssel szinte mindegy lett, hogy mekkora az alapkamat, mivel ez jóval magasabb és a bankok ez alapján kalkulálnak a saját hitelezésüknél, vagyis ez számít az irányadó kamatnak. A három hónapos BUBOR jelenleg 16,5%, ehhez jön még egy banki haszonrés, ami kb. 4%, vagyis azok a cégek, amelyek most változó kamatozású hitelt törlesztenek, a kamatforduló napja után az eddiginél jóval magasabb – akár 20%-ot is meghaladó- törlesztőrészleteket kell, hogy kigazdálkodjanak, azok pedig, amelyeknél most gondolkoznak hitelfelvételen, csak az eddiginél sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel találnak hitelt – tette hozzá az elnök.

A kamatplafonnak és a moratóriumnak köszönhetően a lakossági hitelt törlesztőknek ez most nem jelent hirtelen negatív változást, de a koronavírus válságból éppen csak kilábalt és az energiaválsággal jelenleg is küzdő vállalkozásoknak hatalmas csapás, amelynek terheit a nano-, mikro- kis- és középvállalkozások kb. 100 ezres tömege biztosan nem tud majd kigazdálkodni. Ennek visszafordíthatatlan hatása lesz a működésükre – fel is függeszthetik vagy megszüntetheti azt - és akár a munkavállalóiktól is megválhatnak - fejtette ki Parragh László.

Az MKIK egyetért azzal a közgazdasági nézettel, hogy egy válságot azzal lehet igazán durván elmélyíteni és időben is elhúzni, ha hagyjuk, hogy a hitelezés összedőljön.

Mindezek alapján az MKIK azt kéri a Kormánytól, hogy fontolja meg a kamatplafon azonnali bevezetését a vállalkozások számára - amelynek szintje 5-10% sávban kerüljön megállapításra –, továbbá a meglévő változó kamatozású vállalkozói hiteleknél a moratórium lehetőségének a biztosítását, mindaddig amíg a gazdasági helyzet ezt megkívánja. Ezen intézkedésekkel a bajban lévők megúszhatnak egy újabb csapást, a hitelpiacon pedig elkerülhetjük a kiszáradást.