Kamarai választások: dr. Kőkuti Attila lett a kamara új elnöke

A szeptember 25-én pénteken tartott tisztújító küldöttgyűléssel zárultak le a választások a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (CSMKIK). A gazdasági önkormányzat elnökének dr. Kőkuti Attilát, a Tornádó International Kft. ügyvezetőjét választották 4 évre. A kereskedelmi alelnöki pozíciót Palotás Sándor, a Déli-Farm Kft. ügyvezetője; a kézműiparit pedig Török László egyéni vállalkozó tölti majd be, ők már mindketten második ciklusukat kezdhetik meg. Tóth Gábor, a PC Trade Systems Kft. ügyvezetője szolgáltatási alelnökként, míg Gellért Ákos, a Gellért és Fiai Consulting Szolgáltató Kft. ügyvezetője 2024-ig ipari alelnökként dolgozik majd a gazdasági önkormányzatnál.

Tóth Gábor szolgáltatási alelnök, Gellért Ákos ipari alelnök, dr. Kőkuti Attila elnök, Palotás Sándor kereskedelmi alelnök és Török László kézműipari alelnök

 

A járványhelyzet miatt a kamara szegedi székházának udvarán tartott küldöttgyűlést követően a gazdasági önkormányzat most megválasztott elnöke, a kamarában 1994 óta dolgozó, 2004-től ipari alelnökként tevékenykedő dr. Kőkuti Attila elmondta, rövidtávon a legfontosabb feladat, hogy megfelelő választ találjanak a koronavírus járvány által okozott kihívásokra. A gazdasági önkormányzat eddigi közösségépítő és szakmai rendezvényei, valamint képzései is más úton kell, hogy működjenek, hangsúlyosabb tanácsadó szerepet kell kialakítani, hiszen a vállalkozások válaszokat, segítséget várnak a kialakult helyzet miatt. A távolabbi jövőbe pillantva pedig olyan területekre kell koncentrálni, mint a jól képzett munkaerő hiánya, az ütőképes szakképzési rendszer kialakítása, melyben a vállalkozásoknak egyre fontosabb szerepe lesz. Hozzátette: mindehhez szeretnék bevonni a fiatal vállalkozókat is, akiket újszerű közösségépítő programokkal szólítanának meg.

Gellért Ákos, a CSMKIK most megválasztott ipari alelnöke kiemelte: cégcsoportjuk összes tevékenysége Szegedhez és térségéhez kötődik, sőt jövőbeli fejlesztéseiket is itt tervezik. Ezért alapvető érdekük, hogy a megye gazdasága dinamikus fejlődésnek induljon, ezért dolgozik majd a kamarában is. Szerinte az elnök és az alelnökök személye és az elnökség egy ütőképes csapatot alkotva nagyban segíthet az említett célok elérésében.

A már második kereskedelmi alelnöki ciklusát kezdő Palotás Sándor szerint a kereskedelem óriás kihívásokkal néz szembe az intenzíven változó gazdaság környezet miatt. Az általa képviselt Déli Farm Kft.-nél szerzett tapasztalatokat átültetve azért dolgozna, hogy a kamara hatékonyan segíthesse a szektor Csongrád-Csanád megyében működő vállalkozásait.

Az új szolgáltatási alelnök Tóth Gábor a következő vállalkozói generációkat szólítaná meg. Mindezt úgy, hogy az eddigieken túli plusz szolgáltatásokat, tartalmakat kapjanak a kamarai tagdíjért. Emellett fontos célként jelölte meg azt is, hogy segítsék a vállalkozásokat visszakerülni egy rentábilis üzleti pályára a koronavírus-járványt követő időszakban.

A második négy éves periódusát megkezdő kézműipari alelnök, Török László 40 éve működteti egyéni vállalkozását. Úgy tapasztalja, hogy sok esetben csak egy információ hiánya gátolja az előre lépésben a vállalkozókat. Ezért – ahogy eddig is – ezen a területen támogatná leginkább a megye vállalkozásait.

Dr. Kőkuti Attila 12 év után váltotta az elnöki pozíciót eddig betöltő a Dél-alföldi Regionális Gazdaságfejlesztési Zónáért felelős kormánybiztosnak kinevezett Nemesi Pált az elnöki pozícióban. A kormánybiztos az eseményen arról beszélt, hogy 2008-as megválasztásakor éppen ugyanúgy egy gazdasági válsággal kellett szembenézni, mint napjainkban a pandémiás helyzet miatt. Mint mondta, büszke arra, hogy a legújabb infokommunikációs technológiákat segítségül hívva rengeteg információt tudtak eljuttatni a vállalkozók felé, és őket bevonva a gazdaságvédelmi akciótervhez is hozzátett a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Végezetül köszönetet mondott mindenkinek, akik az elmúlt három ciklusban tisztségviselőként segítették a munkáját, és kifejezte, hogy számít a kamarára új feladatainak ellátásakor is.

A kamarai választások eredményeiről részletesen ITT olvasható tájékoztató. 

 

 

Galéria