K+F minősítés, szellemi tulajdon a szerződésekben

A cím alapján a fórum unalmasnak tűnik? És ha azt mondjuk, hogy pénzről szól? Olyanról, ami már a zsebében van, csak még nem tud róla.
A K+F minősítés adókedvezményt érhet. A vállalkozás pedig akkor is bírhat szellemi termékkel, ha erről még nem tud. És a szellemi termék sokat ér.

Az online eseményen a felkért szakértők és előadók beszélnek majd arról, hogy az általuk bemutatott szolgáltatások és lehetőségek miért és hogyan tudnak fontossá válni a cégek mindennapi életében és miként tudnak hozzájárulni a stratégiailag megalapozottabb és jogilag biztonságosabb működéshez.

De miért érdemes őket meghallgatni?

A hazai és EU-s pályázatok elnyerésében és a megfelelő pénzügyi elszámolásában egyaránt segítséget jelenthet az SZTNH K+F minősítési eljárása, továbbá az igazolt kutatás-fejlesztési tevékenység alapján adókedvezmények is igénybe vehetőek, melyekről részletes tájékoztatást kapnak a résztvevők.

És a szellemi tulajdon a szerződésekben? Megtudhatjuk azt is, hogy a vállalkozások többségénél napi szinten alkalmazott szerződésekben milyen rendelkezéseknek kellene szerepelniük ahhoz, hogy a cégvezető teljes mértékben biztosítva legyen afelől, hogy a fejlesztési tevékenysége által keletkezett eredmények feletti tulajdonjogok a céget illessék meg.

És hogy ez pontosan mit jelent?
Talán meglepőnek hangzik, de a kamara szellemi tulajdon infopontját olyan hétköznapinak tűnő vállalkozások is igénybe veszik, mint például egy cukrászda. Hogy miért? Mert egyedi recept alapján készül egy kiváló sütemény. És a vállalkozás tulajdonosa tisztázni szerette volna, kié a recept. És ha ez tisztázódik, akkor hogyan hajthat ez hasznot. A szakértő kollégánkkal történt konzultáció mindkét kérdésre választ adott.

Az online esemény időpontja: 2021. június 9. 14:00 - 16:00

PROGRAMTERV

14.00 – 14.15 Köszöntő
Keresnyei János, PBKIK Innovációs Bizottsági tag, Enterprise Europe Network követ

14.15 – 15.00 Kutatás-fejlesztés vagy innováció? Mindkettő vagy egyik sem? Miért jó a K+F minősítés?
Szmollár Katalin, SZTNH, osztályvezető, Kutatás-fejlesztési és Innovációs Osztály

15.00 – 15.45 Szellemi tulajdon megjelenése a vállalkozások szerződéses folyamataiban
Dr. Molnár István szabadalmi ügyvivő, partner, DANUBIA Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.

Dr. Molnár István előadásában a vállalkozások szerződéses kapcsolatainak szellemi tulajdonnal kapcsolatos aspektusait mutatja be. A szellemi tulajdon kérdése leggyakrabban az alábbi szerződéstípusokban jelenik meg:
a) licenciaszerződések és felhasználási szerződések;
b) kutatási szerződések és anyagátadási megállapodások;
c) konzorciumi megállapodások;
d) vállalkozási szerződések és megbízási szerződések;
e) munkaszerződések;
f) franchising szerződések.
Előadónk szerződéstípusonként ismerteti a vonatkozó legjobb megoldásokat.

15.45 – 15.50 A PTE PATLIB Központ rövid bemutatása
Kottászné dr. Vass Orsolya mb. főosztályvezető, Pécsi Tudományegyetem Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Főosztály

15.50 – 16.00 Kamara és EEN a vállalkozások szolgálatában, zárás
Dr. Liber Noémi szellemitulajdon-védelmi és innovációs tanácsadó, EU IP Helpdesk magyarországi követ
Természetesen a PBKIK EEN által nyújtott szellemi tulajdonvédelmi szolgáltatások keretében – a többek által már ismert és igénybe vett tanácsadáson és iparjogvédelmi bejelentésekben való segítségen túl – az ismertetett jogi eszközök és lehetőségek is igénybe vehetők.

A rendezvény a PBKIK és az SZTNH főszervezésében valósul meg, az Enterprise Europe Network támogatásával.

A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

További részletek és a jelentkezés EZEN A LINKEN található.