Ők az uniós termékbiztonsági díj idei nyertesei

Az Európai Bizottság bejelentette a 2021. évi Uniós Termékbiztonsági Díj nyerteseit. Nyolc különböző ország tizenegy vállalkozása került reflektorfénybe, hogy megünnepeljék a fogyasztók védelmét célzó innovációikat és beruházásaikat. A díj második kiadása a következő két tényezőre összpontosít: a kiszolgáltatott fogyasztói csoportok biztonságának védelme és a fogyasztói biztonságot fokozó új technológiák használata, külön-külön díjazva a kis- és középvállalkozásokat (kkv-ket), valamint a nagyvállalatokat. Bár a Termékbiztonsági Díj nem jár pénzbeli juttatással, lehetővé teszi a nyertesek széles körű elismerését. Az Európai Bizottság a bevált módszerek bemutatásával további vállalkozásokat szeretne a fogyasztók megfelelőbb védelmére ösztönözni. A díj egyúttal a kizárólag biztonságos termékek vásárlására irányuló fogyasztói jogok tudatosítását is célozza.

Didier Reynders, a jogérvényesülésért felelős biztos és egyúttal az ünnepség házigazdája így nyilatkozott: „Az Uniós Termékbiztonsági Díj nyertesei magasra teszik a mércét a termékek biztonságosabbá tételét célzó innovációk tekintetében. Remélem, hogy az európai fogyasztók védelmét szolgáló erőfeszítéseik más vállalkozásokat is inspirálnak majd. Ez a díj az érintett vállalkozásokban dolgozó emberek tehetségét, leleményességét és jövőképét hivatott elismerni."

A 2021. évi Uniós Termékbiztonsági Díj nyertesei a következők:

Olyan hat kis- és középvállalkozás (kkv) és öt nagyvállalkozás részesült arany, ezüst és bronz fokozatú díjakban, amelyek a kiszolgáltatott fogyasztói csoportok biztonságának védelme, illetve a biztonság és az új technológiák kombinációja terén bizonyították kiválóságukat.

A KISZOLGÁLTATOTT FOGYASZTÓI CSOPORTOK BIZTONSÁGÁNAK VÉDELME:

Kkv-k

AZ ARANY FOKOZAT NYERTESE: T.FIRST POOL SAFETY LTD (Ciprus), a medencék biztonságának fokozása megfizethető, biztonságos és könnyen használható kerítésekkel.
AZ EZÜST FOKOZAT NYERTESE: ONANOFF EUROPE BV (Hollandia), az ifjú fülek védelme a fejhallgatók innovatív biztonsági funkciói és a biztonságos zenehallgatási szokásokkal kapcsolatos oktatás révén.
A BRONZ FOKOZAT NYERTESE: BESAFE (Norvégia), az autós gyermekülések biztonságosabbá tétele egy okos és egyszerű övfeszítő rendszerrel.

Nagyvállalatok

AZ ARANY FOKOZAT NYERTESE: IKEA OF SWEDEN AB (Svédország), célzottan a kiszolgáltatott fogyasztók biztonságának támogatását szolgáló, megfizethető háztartási termékek.
AZ EZÜST FOKOZAT NYERTESE: MAXI-COSI - DOREL JUVENILE (Hollandia), az autós babaülés biztonságának és a szállító kényelmének kombinációja.
A BRONZ FOKOZAT NYERTESE: TAMPAX - PROCTER & GAMBLE (Franciaország), a tinédzserek biztonságos tamponhasználatát elősegítő termékinnováció és oktatási kampányok.

A BIZTONSÁG ÉS AZ ÚJ TECHNOLÓGIÁK KOMBINÁCIÓJA

Kkv-k

AZ ARANY FOKOZAT NYERTESE: TERRAINQ SOLUTIONS (Németország), a termékbiztonság javítása az online piacokon a műszaki dokumentáció automatikus ellenőrzését végző rendszer segítségével.
AZ EZÜST FOKOZAT NYERTESE: SPREAD & COLE (Franciaország), a veszélyes termékek eltávolításának gyorsabb és hatékonyabb kezelését szolgáló együttműködési platform.
A BRONZ FOKOZAT NYERTESE: LUDO PLAYGROUNDS (Görögország), a játszóterek biztonságosabbá tétele a biztonsági problémák azonosítását szolgáló intelligens technológia alkalmazásával.

Nagyvállalatok

AZ ARANY FOKOZAT NYERTESE: TO.TEM (Olaszország), a biztonságos és zöld mobilitás előmozdítása az ütközésjelző technológia elektromos rollerekbe történő beépítése révén.
AZ EZÜST FOKOZAT NYERTESE: POSITEC (Németország), az automata fűnyírók biztonságosabbá tétele a gyermekek és állatok számára egy okos és úttörő technológiával.

Háttérinformációk

Az Európai Bizottság által kétévente meghirdetett Uniós Termékbiztonsági Díj a fogyasztók kiemelt biztonságát célzó üzleti kezdeményezéseket jutalmazza, és az EU egész területén magasra teszi a mércét a fogyasztói termékek biztonsága terén. Az Uniós Termékbiztonsági Díj második kiadása során az uniós tagállamokban, valamint Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában lévő vállalkozások pályázhattak. 15 különböző európai ország kis- és nagyvállalkozásai nyújtották be pályázataikat. Az előzetes szűrést követően egy szakpolitikai és biztonsági szakértőkből álló zsűri választotta ki a döntősöket valamennyi kategóriában. Ezt követően minden döntős pályázatot megvizsgáltak, hogy megfelel-e a nemzetközileg elfogadott vállalati társadalmi felelősségvállalás kritériumának. A győztesek kiválasztása négy tényező alapján történt: innováció, hatás, inspirációs potenciál és vállalati termékbiztonsági eljárások.


Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2021. szeptember 28.