Július elsején indult az Otthonfelújítási Program

Megjelent az Otthonfelújítási Program végleges tervezete június 17-én, ami a társadalmi egyeztetése során érkezett javaslatokkal módosult. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére igényelhető támogatásra július 1-jétől lehet pályázatot benyújtani.

A legtöbbeket érintő újdonságok a következők:

  • A futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, e többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében.
  • Sokak kérésére, köztük szakmai szervezetek felvetésére is bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése.
  • Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott.
  • Az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.
  • A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakástakarékpénztári megtakarítás.
  • A 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.
  • A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.

A pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos energia-megtakarítást mindenképp szükséges elérni. Ennek érdekében minden igénylőnek javasolt tanácsadó igénybevétele a kölcsönkérelem benyújtása előtt. A szakemberek segíthetik a korszerűsítés megtervezését, hogy a megvalósult beruházás eleget tegyen a megtakarítási feltételnek.

A pályázati felhívás IDE kattintva olvasható. A pályázat hivatalos oldalán további információk érhetőek el.

 

Kivitelezőket érintő feltételek:

Azon építőipari kivitelező vállalkozóknak, akik az Otthonfelújítási támogatásból finanszírozott felújításban szeretnének részt venni és a finanszírozási összeg 50%-át meghaladó szállítói előleg igénylésével szeretnének élni, az ÉMI oldalán elérhető kivitelezői regisztrációt kell elvégezniük.

Az Otthonfelújítási támogatást igénybe vevőket segíti az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nkft. (ÉMI) által üzemeltetett ofp.emi.hu oldalán megtalálható Kivitelezői Regisztrációs Lista az építési vállalkozók megválasztásában.

Az építőipari vállalkozó az ÉMI oldalán található kivitelezői regisztráció elvégzésével kerülhet bele a Kivitelezői Regisztrációs Listába.
A regisztrációhoz szükséges a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által vezetett építőipari kivitelezői névjegyzékben való szereplés. Ehhez a területi Iparkamarától kérhetnek segítséget.

A finanszírozási összeg 50%-át meghaladó szállítói előleg igénybevételére kizárólag az a kivitelező (szállító) jogosult, amely szerepel az ÉMI NKft. oldalán nyilvántartott Kivitelezői (szállítói) Regisztrációs Listán.