Jogszerűen vállalhatnak házhoz szállítást a taxisok

Felmentést kapnak ideiglenesen, a koronavírus-járvány idejére a  taxisok a taxirendelet egyes kitételei alól, így már jogszerűen végezhetik az ételek és fogyasztási cikkek házhoz szállítását.

A kormány a vendéglátó helyek és a boltok nyitvatartásának korlátozásáva egyidejűleg, még márciusban a 48/2020. Korm. rendelettel elvégezte a kereskedelmi szabályozás olyan irányú módosítását, amely lehetővé teszi, hogy – napi fogyasztási cikkekre, illetve készételekre korlátozott termékkörrel – üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység, valamely napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel vagy vendéglátó üzlettel kötött szerződés alapján végezhető legyen, bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül. E könnyítés a csomagküldő kereskedelemre is vonatkozik, így e tevékenység folytatásához sincs szükség bejelentésre és nyilvántartásba vételre. könnyített az üzleten kívüli árusítás feltételein. Ekkor az árucikkek házhozszállítására megnövekedett igény miatt több vállalkozás is  indított olyan szolgáltatást, melyben taxival szállították haza a megvásárolt termékeket, árucikkeket.

Az április 15-i új rendelet kimondja, hogy a taxisok felmentést kapnak a taxirendelet, illetve minden önkormányzati előírás alól, amennyiben a veszélyhelyzettel összefüggő házhozszállítást végeznek. Minderre amiatt volt szükség, mert a taxirendelet szerint "személyszállító szolgáltatáshoz használt személygépkocsival áruküldeményt továbbítani (fuvarozni) nem lehet" - emellett a csomagszállítással kapcsolatban egyéb korlátozásokat is tartalmaz. A kormány a  115/2020. (IV. 15.) Korm. rendelettel feloldotta ezt a helyzetet.