Január 20-tól regisztrálhatnak a turisztikai vállalkozások az energiaköltség támogatási programban

Kiterjesztésre került a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programja a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozásokra (TEÁOR 55-56) is. Az érintett vállalkozásoknak 2023. január 20-ától nyílik meg a pályázati regisztráció. További lényeges változás, hogy a feldolgozóipari vállalkozások számára 3 hónappal meghosszabbították a támogatási időszakot.

A támogatási programban kétféle támogatása konstrukció érhető el. A 2023. január, február, március havi, számlával igazolható földgáz-, villamosenergia-, illetve távhőköltségek esetében vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni, amelynek mértéke az előző év azonos időszakához mért növekmény maximum 50%-a lehet. A támogatási kérelmet az egyes hónapokra külön-külön vagy egyszerre is be lehet nyújtani. Továbbá lehetőségük van energiahatékonysági beruházás hitellel érintett részéhez az önerőt kiegészítő, legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére is.

A pályázati kritériumok és kötelező vállalások között szerepel:

  • a vállalkozás 2021-es energiaköltsége eléri az adott évi értékesítés nettó árbevételének 2 százalékát.
  • a vállalkozás 2021-ről teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik és 2021. január 1. előtt alapították.
  • 2023. IV. negyedévének végére a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest.
  • a vállalkozás vállalja, hogy energiahatékonysági beruházást hajt végre legkésőbb 2024 végéig.

A pályázati felhívás változásai:

• a Pályázati felhívás címe „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023” címre módosult;
• a regisztráció benyújtási határideje 2023. április 30. 19:00 órára módosult;
• a támogatási kérelem benyújtásának végső határideje az „A” komponens esetében 2023. június 30. napjára módosult;
• a támogatási kérelem benyújtásának végső határideje az „B” komponens esetében 2023. december 15. napjára módosult;
• feldolgozóipari vállalkozások esetében az „A” komponens támogatási időszaka meghosszabbításra került három hónappal, ebből következően igényelhető támogatás a 2023. január, február, március havi, számlával igazolható földgáz-, villamosenergia-, illetve távhőköltségek vonatkozásában is;
• a támogatásban részesíthető vállalkozások köre kiegészült a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba (TEÁOR 55-56) tartozó vállalkozásokkal, így jogosultak pályázni azok a vállalkozások is, amelyek fő tevékenységi köre 2021. december 31. napjától a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozik vagy a 2021. évi értékesítés nettó árbevételének legnagyobb része szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás tevékenységből származik;
• a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba (TEÁOR 55-56) tartozó vállalkozások kizárólag a 2023. január, február, március havi, számlával igazolható földgáz-, villamosenergia-, illetve távhőköltségek esetében igényelhetnek támogatást;
• egyéb, tartalmi változtatást nem jelentő pontosítások kerültek a Felhívás szövegébe.

Azok a feldolgozóipari vállalkozások, amelyek 2022. október, november december és 2023. január, február, március hónapokra egyaránt szeretnének támogatást igényelni, a regisztrációt már megtehetik.

Azon feldolgozóipari vállalkozásoknak, melyek már korábban regisztráltak és akár a 2022. október, november december hónapok valamelyike tekintetében már támogatási okirattal is rendelkeznek, a 2022. január, február, március hónapokra vonatkozó adatok megadására, továbbá a 2023-ra vonatkozó támogatási kérelmek benyújtására január 30-át követően lesz lehetőségük.

Azon feldolgozóipari vállalkozások számára, amelyek kizárólag 2023. január, február, március hónapokra szeretnének támogatást igényelni, a regisztrációs felület 2023. január 30-án nyílik meg.

A pályázati felhívás és tájékoztató ezen a linken érhető el.