Új szabályozási rendszer az Egyiptomba hajóval érkező importárucikkekre

Magyarország Kairói Nagykövetségének tájékoztatása szerint Egyiptomban a vízi úton érkező importot érintően új szabályozási rendszert vezetnek be, amely a magyar exportőrök számára is változásokat jelent.

 

Az egyiptomi Pénzügyminisztérium új, integrált informatikai platform kötelező használatának bevezetését jelentette be szeptember 3-án. A hamarosan életbelépő szabályozás minden hajóval Egyiptomba érkező importárucikkre kiterjed. Az „Advanced Cargo Information system” (ACI) rendszer teszt jelleggel szeptember 1-étől elindult, célja az Egyiptomba érkező áruk szakszerű nyomon követése és a hozzátartozó dokumentáció egyszerűsített, papír nélküli eljárásban történő benyújtásának lehetővé tétele.

 

Az ACI rendszer két részből áll: a Nafeza és Cargo X elnevezésű platformokból. A Nafeza webes felület kapcsolja össze Egyiptom valamennyi kikötőjét és a nemzetközi kereskedelemben érintett valamennyi szállítmányozó céget. Ezt a felületet az egyiptomi importőr vállalat/disztribútor használja majd. A rendszer összeköttetésben áll a helyi hatóságokkal, így a jövőben a szállítmányozás ügyintézése ezen a felületen, online zajlik.

A Cargo X felületet kell használni az exportőr vállalatoknak, ahol a regisztrációt követően szükséges rögzíteni a küldendő áruk adatait 48 órával a szállítást megelőzően.

 

A rendszert 2021. október 1-étől vezetik be kötelező jelleggel, amely egyben további költségeket és plusz ügyintézési terhet jelent az cégek számára. Előzetes információk szerint kripto valutában kell majd fizetni az azt üzemeltető Cargo X vállalat számára. A regisztráció 15 USD, majd szállítmányonként 50 USD-t kell fizetni, illetve csatolt dokumentumonként 3 USD-t.

 

A rendszer működéséről szóló bemutató szeptember 15-ig ide kattintva érhető el. (jelszó: aRxq0@sc)

A CargoX felületének használatával kapcsolatosan elérhető tájékoztató videó ide kattintva található.

A rendszer működésére vonatkozóan további információk itt érhetők el:

https://www.nafeza.gov.eg/en

https://www.nafeza.gov.eg/en/pages/15

https://www.nafeza.gov.eg/en/pages/27

https://www.nafeza.gov.eg/en/download-center/156

https://www.nafeza.gov.eg/en/faq

https://www.youtube.com/NafezaEgypt

https://youtu.be/nS3gtryWq0s

 

A rendszerrel kapcsolatos további kérdés esetén, javasoljuk, hogy a vállalatok vegyék fel a kapcsolatot Orosházi Bernadett külgazdasági attaséval (trade.cai@mfa.gov.hu), illetve javasoljuk az egyiptomi partnerekkel történő konzultációt is.