Új jogszabályi javaslatok a játékok biztonságával kapcsolatban

A fogyasztóvédelmi szakizottság december 9-én szavazott a gyermekjátékok biztonságáról szóló jelentésről, mely javaslatokat fogalmaz meg a jelenlegi jogszabályok megerősítéséről azért, hogy az EU piacán értékesített játékok – beleértve a más országokból importált játékokat is – fenntarthatóak és biztonságosak legyenek. A jelentésről az Európai Parlament a 2022 januári plenáris ülésen szavaz majd.

Miért kell frissíteni a jelenlegi szabályokat?

A játékok biztonságáról szóló irányelvet 2009-ben fogadták el, hogy a 14 év alatti gyermekeknek szánt játékok esetében biztonsági követelményeket határozzanak meg az általános és különleges kockázatokkal (például kémiai, fizikai, mechanikai, elektromos, gyúlékonysági, higiéniai és radioaktivitási veszélyekkel) kapcsolatban.

Az irányelv az EU-ban értékesített játékok gyártóira, importőreire, forgalmazóira és a nemzeti piacfelügyeletre vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz, hogy garantálják azon játékok szabad forgalmát, amelyek nem jelentenek kockázatot a fiatal felhasználók számára.

Több mint 10 évvel a jogszabály 2009-es elfogadása után az Európai Bizottság 2020-as értékelő jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az irányelvnek továbbra is vannak hiányosságai, éppen ezért szükség van a felülvizsgálatra.

Jobb piacfelügyelet

Azért, hogy csak biztonságos játékok kerüljenek forgalomba az EU piacán, a jelentés a piacfelügyeleti tevékenységek javítására szólítja a tagállamokat. Ide tartozik a piacon lévő játékok tesztelése és a gyártói dokumentáció ellenőrzése, valamint a nem biztonságos játékok forgalomból való kivonása és a forgalomba hozatalért felelős személyek elleni fellépés.

Ezenkívül az online piactereknek is biztosítaniuk kell, hogy az ott értékesített termékek megfeleljenek az EU biztonsági követelményeinek.

Szigorúbb követelmények a vegyi anyagokkal szemben

A hatályos jogszabályokban a vegyszerekre vonatkozó konkrét határértékek csak a 36 hónaposnál fiatalabb gyermekeknek szánt játékokra és a szájba adásra szánt játékokra vonatkoznak. A jelentéstevő túl magasnak ítéli az irányelvben a potenciálisan veszélyes anyagokra, például a nitrozaminokra és a nitrozálható anyagokra vonatkozó határértékeket. A hiányosságok kiküszöbölésére szólít. Az új jogszabálynak képesnek kell lennie arra, hogy gyorsan és hatékonyan alkalmazkodjon az új tudományos és technológiai fejleményekhez, amelyek a játékokkal kapcsolatos korábban ismeretlen kockázatok állandó jelenlétét mutathatják.


Forrás: az Európai Parlament hivatalos oldala, 2021. december 15.