Itt az Európai Innovációs Tanács első pályázati felhívása

Az Európai Innovációs Tanács (EIC) elindítását és az első finanszírozási lehetőségek bejelentését követően az Európai Bizottság közzétette az Akcelerátor program első pályázati felhívásait. A több mint 1 milliárd euró értékű finanszírozás azon induló innovatív vállalkozásokat, valamint kis- és középvállalkozásokat támogatja, amelyek potenciálisan jelentős hatást érhetnek el. A rendelkezésre álló források több mint fele elérhető bármely terület áttörést jelentő innovációi számára, ugyanakkor 495 millió eurót az európai zöld megállapodást támogató innovációkra, valamint a digitális és egészségügyi technológiákra különítettek el.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „Az Akcelerátor program az EU egyedülálló finanszírozási eszköze, mely magánbefektetők bevonása és felfutást segítő szolgáltatások nyújtása révén az áttörést jelentő innovációk fejlesztését támogatja. Segíteni fog abban, hogy Európa élen járhasson az innováció és az új technológiák terén, és hogy képesek legyünk kezelni az előttünk álló egészségügyi, környezeti és társadalmi kihívásokat.”

Az Akcelerátor program olyan tudományos felfedezésekre vagy technológiai áttörésekre összpontosít, amelyeknek hosszabb időn át jelentős finanszírozásra van szükségük a gazdaságosság eléréséhez. Az ilyen innovációk gyakran nehezen jutnak finanszírozáshoz, hiszen a velük kapcsolatos kockázatok túl magasak, a befektetések pedig csak lassan térülnek meg. Ez a finanszírozás lehetővé teszi, hogy az innovátorok mobilizálhassák a gyorsabb térnyeréshez szükséges teljes beruházási összeget.

Az EIC Akcelerátor programja katalizátorként működik: további befektetők bevonását segíti elő az innovációk térnyeréséhez. Az egyedi finanszírozási modell induló vállalkozások és kkv-k számára legfeljebb 2,5 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatást kínál, amelyhez az EIC Alap révén 500 ezer eurótól 15 millió euróig terjedő tőkebefektetés társul. A pénzügyi támogatáson kívül valamennyi projekt igénybe vehet számos üzleti akcelerátorszolgáltatást is, amelyek segítenek a vezető szakértőkkel, partnervállalatokkal, befektetőkkel és ökoszisztéma-szereplőkkel való kapcsolatfelvételben.

Ugyancsak most az Európai Bizottság 168 millió eurós költségvetéssel útjára indította az EIC Úttörő kutatásokat támogató programját. Interdiszciplináris kutatói csoportok pályázhatnak olyan kutatási és innovációs támogatásokra, amelyek segítik őket áttörést jelentő ötleteik megvalósításában, és abban, hogy pozitív átalakító hatást gyakoroljanak gazdaságunkra és társadalmunkra. A 3-tól 4 millió euróig terjedő támogatási összegek azokra a forradalmi technológiákra összpontosítanak, amelyek képesek lesznek kezelni a globális kihívásokat és javítani életminőségünket.

Háttér-információk

A 2021 márciusában létrehozott Európai Innovációs Tanács, mely a 2021–2027-es időszakra több mint 10 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik, egyablakos ügyintézést tesz lehetővé az innovátorok számára. Támogatást nyújt az áttörést jelentő technológiákkal kapcsolatos, korai szakaszban végzett tudományos kutatáshoz, a kutatási eredmények kereskedelmi lehetőségekre való átváltásához, valamint az innovatív induló vállalkozások és kkv-k fejlesztéséhez és bővítéséhez. A Horizont Európa egyik legfontosabb újdonságaként a 2018 és 2021 közötti kísérleti szakasz, valamint az előd kkv-támogató eszköz és a jövőbeni és kialakulóban lévő technológiákkal kapcsolatos programok sikerességére épít, és több mint 5000 kkv-nak és induló vállalkozásnak, illetve több mint 330 kutatási projektnek nyújt támogatást.

Az Akcelerátor program támogatja a technológiafejlesztés későbbi szakaszait és az adott technológia térnyerését. Az innováció technológiai összetevőjét ezért laboratóriumban vagy más releváns környezetben előzetesen tesztelni és validálni kell. Az Akcelerátor program két másik EIC-programot egészít ki: az Úttörő kutatásokat támogató programot (EIC Pathfinder), amely az interdiszciplináris kutatócsoportokat támogatja tudományos-technológiai áttörésekkel kapcsolatos elképzeléseik megvalósításában, valamint az EIC Átalakulásfinanszírozási rendszert (EIC Transition), amelynek célja a kutatási eredmények innovációs lehetőségekké való átalakítása.

Az Akcelerátor program és az Úttörő kutatásokat támogató program első pályázatairól további információk találhatók az EIC weboldalán. A potenciális pályázók felvehetik a kapcsolatot az Európai Innovációs Tanáccsal és Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynökséggel is.

Forrás: az Európai Bizottság sajtóközleménye, 2021. április 9. 

Szerző: EEN
2021.04.15.