Innovációs Alap: 100 millió eurós támogatás innovatív projektekre

Az Európai Bizottság közzétette az Innovációs Alap harmadik pályázati felhívását a kis léptékű projektekre vonatkozóan. Az Innovációs Alap az egyik legnagyobb finanszírozási program a világon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású innovatív technológiák kiépítésének terén. A kis léptékű projektekre vonatkozó pályázati felhívást az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer kibocsátási egységeinek árveréséből származó bevételekkel finanszírozzák. A felhívás célja, hogy még inkább fellendítse az Európa szén-dioxid-mentesítésére irányuló ipari megoldások bevezetését.

Az új pályázati felhívás 100 millió euró összértékben ad támogatást a kis léptékű, 2,5 és 7,5 millió euró közötti beruházású projekteknek a megújuló energia, az energiaigényes iparágak dekarbonizációja, az energiatárolás, valamint a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás területén. Olyan technológiákat keresnek, amelyek kellően kiforrottak és elegendő potenciállal rendelkeznek ahhoz, hogy a hagyományos technológiákhoz képest jelentős mértékben csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Az Innovációs Alap egy adott kis léptékű projekt összes beruházási kiadásának legfeljebb 60%-át finanszírozhatja. Ennek köszönhetően az úttörő innovatív technológiák esetében könnyebben csökkenthetőek azok a kockázatok, amelyek gyakran kapcsolódnak a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz és a piacra lépéshez. A projektek értékelése során figyelembe veszik, hogy várhatóan mennyire lesznek képesek visszaszorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint az olyan szempontokat is, mint az innováció, a pénzügyi, műszaki és működési fejlettség, illetve az ipari szintű alkalmazhatóság és a költséghatékonyság. A korábbi pályázati felhívások nyertesei olyan projektek voltak, amelyek a maguk nemében elsőnek számító folyamatokat fejlesztettek ki, mint például a hibrid kemencék felhasználási lehetőségének bemutatása a hagyományosan fosszilis tüzelőanyagokat használó üveggyapot- és üveggyártás részleges villamosításának terén.

Az olyan projektek közül, amelyeket ígéretesnek értékelnek, de még nem eléggé kiforrottak a támogatásra való jogosultsághoz, legfeljebb 20-an részesülhetnek az Európai Beruházási Bank projektfejlesztési támogatásában. A második kis léptékű projektekre vonatkozó pályázati felhívás keretében előzetesen két olyan pályázót is kiválasztottak – a CO2ncrEAT és Hypush elnevezésű projekteket –, amelyek korábban részesültek az Európai Beruházási Bank projektfejlesztési támogatásában. Ebből is látható, hogy a támogatás hozzájárulhat a sikeres pályázat felépítéséhez. A kis léptékű projektekre vonatkozó korábbi felhívások sikertelen pályázóit is arra bátorítják, hogy jelentkezzenek újra. A felhívásra 2023. szeptember 19-ig lehet pályázni olyan projektekkel, amelyek helyszíne bármely uniós tagállam, Izland vagy Norvégia.

Háttér-információk

Az Innovációs Alap célja a vállalkozások és a hatóságok megfelelő pénzügyi ösztönzése, hogy minél előbb fektessenek be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák következő generációjába, és támogassák Európa klímasemlegességre való átállását.

A kis léptékű projektekre vonatkozó két korábbi pályázati felhívás során 47 projektet választottak ki. Az első pályázati felhívás keretében 30 projekt osztozott a 109 millió euró összértékű támogatáson. A második pályázati felhívás keretében az EU 62 millió eurót fektet 17 kis léptékű projektbe. Ezen 17 projekt egyedi támogatási megállapodásait hamarosan véglegesítik, várhatóan 2023 második negyedévében. Ezenkívül 2023. március 16-án zárult le a nagyprojektekre vonatkozó legutóbbi pályázati felhívás. 239 pályázatot nyújtottak be, amelyek értékelése jelenleg folyamatban van. Az eredmények 2023 nyarára várhatók.

Az Innovációs Alap végrehajtásáért az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökség felelős, míg az Európai Beruházási Bank projektfejlesztési támogatást nyújt az olyan ígéretes projekteknek, amelyek még nem eléggé kiforrottak. Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer megerősítéséről és bővítéséről szóló, 2022 decemberében elért politikai megállapodás növelni fogja az Innovációs Alap méretét és hatókörét, amint hatályba lép.

Pályázni az EU finanszírozási és pályázati portálján keresztül lehet, ahol elérhetőek az eljárásra vonatkozó információk. A pályázókat 2024 első negyedévében tájékoztatják az értékelés eredményéről. A sikeres projekteknek várhatóan 2024 júniusában ítélik oda a támogatást.


Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. március 30.