Induló projektek – Fókuszban a körkörös gazdaság, és az európai piac

Idén ősszel két Erasmus+ projektünk is útnak indult, amelyek a kis- és középvállalkozások versenyképességének javításán dolgoznak majd a következő években. 

A Reframe projekt (2020-1-EL01-KA202-078870) célkitűzése egy olyan iránymutatás kifejlesztése, aminek segítségével a kis- és középvállalkozások megismerhetik a körkörös gazdaság folyamatát, majd a gyakorlatban is alkalmazhatják azt. Ennek megvalósításában öt külföldi partnerrel működik együtt kamaránk: Ciprusról, Görögországból, Bulgáriából, és Portugáliából is csatlakoztak gazdasági szervezetek, egyetemek. 

A projekt indulását több tényező is indokolttá tette, így például, hogy a cégek kevés információval rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy milyen előnyökkel járhat a körkörös gazdaság bevezetése, amihez egyébként is minimális műszaki és technológiai ismerettel, és készséggel rendelkeznek. Az elsődleges célcsoport az gyártó, építő- és kézművesipari kis- és középvállalkozásainak vezetői és alkalmazottai, szakképzési központok, oktatók, szaktanácsadók, de érdekes lehet a projekt az érintett kkv-kal együttműködő partnereknek, egyetemi hallgatóknak és az önkormányzatoknak is. A 2022 őszéig tartó közös munka során egyebek mellett elkészül majd egy interaktív önértékelési eszköz a vállalkozások számára, egy tanfolyam a körkörös gazdaság folyamatainak megismeréséhez, egy keretrendszer a sikeres átállás biztosításához, és mindezek egy online platformon is elérhetővé válnak az érdeklődők számára.  

 

A másik ugyancsak idén ősszel indult projektünk az upgrade2europe (2020-1-DE02-KA202-007626), amellyel az európai piacra jutáshoz szükséges szaktudás elsajátításában szeretnénk segíteni a kis- és középvállalkozásokat. 

Az európaiasodáshoz szükséges feltételek biztosításában sok minden akadályozhatja a kisebb cégeket: a pénzügyi és időbeli erőforrás hiánya, a külsős szaktanácsadás költségei, vagy éppen a szervezeti felkészültség hiánya. A cél, hogy a projekt során elkészülő segédanyagok révén a célcsoport tagjai -  kkv-k, oktatási intézmények, kis-és közepes szervezetek – saját maguk dolgozhassák ki az európai piacra lépéshez szükséges stratégiájukat. A 2023-as májusi zárásra folyamat modell, tanterv, kézikönyv, videós oktatási és tanulási segédanyagok, egy digitális önértékelési eszköz, és egy e-mail-es tanfolyam segíti majd az érdeklődőket a folyamat megvalósításában, aminek köszönhetően javul a cégek versenyképessége, új munkahelyek jöhetnek létre, és az európai gazdasági térség is erősödhet.  A projektben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett további 6 európai szervezet vesz részt Németországot, Bulgáriát, Észtországot, Olaszországot, Magyarországot és Ciprust képviselve.