Horváth János: Több lábon kell állnia a helyi gazdaságnak

Négyéves munkája után újra megerősítették Horváth Jánost a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Csongrád térségi elnöki tisztségében. A régi-új elnök az elmúlt négy év eredményei közül a városi iroda megnyitására és a szakképzés szereplőivel kiépített eredményes kapcsolatra a legbüszkébb, az előttük álló ciklus legfőbb feladatainak pedig az oktatás és a vállalkozások kapcsolatának még szorosabbra fűzését, valamint a városmarketing alapjainak lefektetését tartja.
Bár a tervei szerint csak egy ciklust vállalt volna a Csongrád térségi kamara élén Horváth János, az elmúlt négy évben elvégzett eredményes munka és a személye körül kialakult támogatás arra sarkallta, hogy a következő választáson is megmérettesse magát. A kamarai választásokon megerősítették a csongrádi térségi szervezet elnöki tisztségében, így az elnökséggel együttműködve folytathatja a négy éve megkezdett munkát.

Példa értékű kapcsolatok

– 2016 óta vagyok a Csongrád és térsége kamarai elnöke, ez idő alatt az egyik legfontosabb feladatunk a helyi iroda megnyitása volt, mivel korábban nem volt lehetőség hivatalos formában megbeszélni az elnökség ügyes-bajos dolgait, és körülményesebb volt a kapcsolattartás a vállalkozásokkal is. A következő feladat az önkormányzat, a járási hivatal és a szakképző iskolák kapcsolatainak megteremtése volt, erre is büszkék lehetünk, hiszen azóta a kamara kapcsolata a hivatalokkal és az iskolákkal példa értékű a megyén belül is: a szakképzés fejlesztése érdekében megbeszéléseket szervezünk, ahol áttekintjük az előttünk álló feladatokat, úgymint az oktatás iránya, a diákok ösztöndíja, és az üzem- és gyárlátogatások megszervezése. Ezeken az egyeztetéseken a végzős általános iskolások osztályfőnökei, a szakképző iskolák vezetői, a cégek képviselői, a polgármester és a járási hivatal vezetője mellett a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója vagy szakmai helyettese is részt vesz. A vállalkozások támogatásával kerül sor a „Szakmák éjszakája” kiállítás megszervezésére, melynek nagy a sikere minden évben.
Az önkormányzat, a kamara és a vállalkozások kapcsolata pedig azért is mondható jónak, mert kikérik a véleményünket az adózás, az ipari park fejlesztése, a helyi építési szabályzat módosítása és a város gazdaság-fejlesztése területén is –, értékelte az elmúlt négy év munkáját Horváth János.

Közbeszólt a pandémia

A jelenről szólva a térségi elnök elmondta, ezt az évet alaposan átírta a pandémia: a vészhelyzet kihirdetésével gyakorlatilag megszűnt a turizmus, és komoly visszaesés volt érzékelhető a vendéglátás és a különféle szolgáltatások területén, de a termelőüzemeket is megérintette a veszélyhelyzet: a termelés egy hónap alatt mintegy húsz százalékot esett vissza.
– Gondot okozott, hogy az ez időszakra elkészült gépek, berendezések, kivitelezések átadás-átvétele nem tudott megvalósulni, mert nem volt aki átvegye, illetve aki teljesítési igazolásokat állítson ki, valamint az importból beszerezhető alapanyagok és félkész termékek behozatala is megakadt. A termelőüzemek minimális létszámleépítéssel, otthondolgozással, csökkentett munkaidővel, szabadságok előrehozásával, a karbantartások elvégzésével, illetve webshopok nyitásával igyekeztek az eltelt időszakot átvészelni. Ahol gyakorlati oktatás van a szakképzés területén, ott a feladatokat és a megoldásokat is digitális formában kapták és küldték a tanulók.

Forduljanak a kamarához

A tavaszi veszélyhelyzet megszüntetése után lassan elindult a gazdaság, ma már keresik a dolgozókat a termelőüzemek, az északi ipari parkban rövidesen három zöldmezős beruházás is elindulhat – magyarázta Horváth János. Saját vállalkozásánál, a Horváth Légtechnika Kft.-nél a továbblépés érdekében inkább bővítettek, mintsem megszorítottak: öt új alkalmazottat vettek fel, egy hetvenmilliós beruházásba is belefogtak, ebből új gyártócsarnokot építettek, de gépeket is szereztek be és technológiafejlesztést is sikerült megvalósítaniuk. A nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak azt tanácsolja a térségi elnök, hogy bátran forduljanak a kamarához: a vállalkozásokat érintő törvénymódosításokról, a gazdasági mentőcsomagokról is tájékoztatást kaphatnak. Emellett hírlevélben ismertetik az aktuális információkat – különös tekintettel a koronavírus-járvány okozta változásokra – a kamarai tagokkal, és összekötik a vállalkozásokat az illetékes szervekkel. 
– Emellett a kamaránál rendelkezésre áll egy komoly pénzügyi alap is, mely kamatmentesen vehető igénybe. Zajlik a Széchenyi kártyák igénylésének előkészítése is: a korábbi években átlagosan negyvenhárom vállalkozás körülbelül 400 millió forintot igényelt, most már csaknem hetven vállalkozás jelentkezett, az összeg pedig átlépte az egymilliárd forintot – tájékoztatott Horváth János. 

Építeni kell a harmadik lábat  

Az újraválasztott elnök a helyi kamarai munkáról elmondta, jó a kapcsolata az elnökséggel, egy jó csapat alakult ki, ahol meg tudják osztani a feladatokat. – Két új tag került be az elnökségbe, Svantner-Márki Mariann Réka, a Márki '91 Vegytisztító-Mosoda Szolgáltató Kft., és Szigligeti Ádám, a Professional Analysis Kft. vezetői, mellettük pedig Horváth-Varga Lóránt, az Ecorgan Kereskedelmi és Tanácsadó Kft. részéről, Takácsné Fekete Piroska, a TÉT Szerszám Szerszámkészítő és Alkatrészgyártó Kft. képviseletében, Tarjányi József István egyéni vállalkozó és Váriné Kádár Margit a V.K.M. Könyvvizsgáló és Gazdasági Szolgáltató Kft. részéről maradtak az elnökségi tagok. Eddig is eredményesen tudtunk együtt dolgozni, bízom benne, hogy ez így lesz a következő négy évben is. Az előttünk álló feladatok közül a gazdaság fejlesztésén túl, a turizmus és vendéglátás újraindítása mellett, az oktatás és a vállalkozások még szorosabb együttműködése a célunk a szakképzett munkaerő biztosítása érdekében. Fontos feladat a városmarketing alapjának kidolgozása is, mert Csongrád kiváló természeti adottságokkal rendelkező, élhető, nyugodt város. A gazdaságunkat leginkább az ipar és a mezőgazdaság húzza, de fejlesztenünk kell a vendéglátást és a turizmust, mert feltétlenül szükségünk van egy „harmadik lábra” is, amin állhatunk – fogalmazott Horváth János.