Hogyan segíti az EU a fogyasztóvédelem fejlődését?

Márciusban jóváhagyták a nem élelmiszer jellegű fogyasztási cikkek termékbiztonságára vonatkozó felülvizsgált szabályokat. Az új szabályok célja kezelni azokat a biztonsági kockázatokat, melyek az új technológiákkal és az online értékesítés növekedésével járnak együtt.

Új termékbiztonsági szabályok

2023 márciusában a képviselők jóváhagyták a nem élelmiszer jellegű fogyasztási cikkek termékbiztonságára vonatkozó felülvizsgált szabályokat, amelyek célja azon biztonsági kockázatok kezelése, melyek az új technológiákkal és az online értékesítés növekedésével járnak. Ezek a szabályok a meglévő általános termékbiztonsági irányelvet (GPSD) váltják.

A biztonsági értékelések javítása

Az új szabályok garantálnák a forgalomba hozott termékek biztonságosságát a fogyasztók számára. A kiszolgáltatott fogyasztókat - köztük a gyermekeket és a fogyatékkal élőket - a számukra forgalmazott termékekre vonatkozó szigorúbb biztonsági követelmények védik.

Az új termékbiztonsági szabályok
  • javítják a visszahívási szabályokat, kiterjesztve a gazdasági szereplők kötelezettségeit
  • szélesebb hatáskört adnak a piacfelügyeleti hatóságoknak
  • kötelezik az online piactereket, hogy a kockázatok megelőzése érdekében működjenek együtt a hatóságokkal
  • lehetővé teszik, hogy a piaci hatóságok két munkanapon belül elrendeljék a veszélyes termékek elszállítását
  • termékeket csak olyan unión belüli gyártó, importőr vagy forgalmazó értékesíthet, aki felelősséget vállal a forgalomba hozott termékek biztonságáért
  • termékvisszahívás esetén biztosítja az ügyfeleknek a javítás, a csere vagy a visszatérítés jogát

Hatékonyabb visszahívási eljárások

Mivel az uniós vásárlók csaknem egyharmada jelenleg is visszahívott termékeket használ, a frissített rendelet célja a visszahívási eljárás javítása és a veszélyes termékek gyors eltávolítása a piacról. A nem biztonságos termékek használatából fakadó, megelőzhető balesetek becsült költsége évi 11,5 milliárd euró, a kapcsolódó egészségügyi költségek pedig 66,7 milliárd euróra rúgnak.

Gazdasági előnyök

A termékbiztonsági szabályok uniós szintű szabványosítása egyaránt szolgálja a vállalkozások és a fogyasztók javát is. Az üzleti folyamatok a költségek csökkentése érdekében egyszerűsödnek, miközben a fogyasztók élvezhetik a biztonságosabb termékek és az egyszerűbb visszahívási eljárások előnyeit.
A jogszabály várhatóan pénzt is megtakarít majd a fogyasztóknak és javítja a biztonsági előírásokat.
Becslések szerint az új szabályozás körülbelül 1 milliárd eurós megtakarítást eredményez az uniós fogyasztóknak az első évben, és körülbelül 5,5 milliárd eurót a következő évtizedben.

A fenntartható fogyasztás megkönnyítése

2050-re vonatkozó klímasemlegességi cél az EU egyik legfontosabb prioritása, melyben a fenntartható fogyasztás és a körkörös gazdaság révén a fogyasztói kérdéseknek is fontos szerep jut.

Fenntartható fogyasztás

Az Európai Parlament követeléseira válaszul az Európai Bizottság 2023 márciusában olyan politikát terjesztett elő, amely megkönnyíti a háztartási készülékek javítását. A képviselők a javításokat szisztematikussá, költséghatékonyabbá és vonzóvá szeretnék tenni. A Parlament emellett a termékek élettartamának címkézésére és az újrahasználati kultúra népszerűsítését célzó intézkedések meghozatalára szólított, beleértve a használatban lévő árukra vonatkozó garanciákat is.
2022 decemberében a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság (ENVI) jelentéstervezetet tett közzé az Európai Bizottság fenntartható termékek környezetbarát tervezési követelményeiről szóló rendeletjavaslatáról. A jelentésről várhatóan 2023 nyaráig szavaznak majd a plenáris ülésen.
2022 júniusában a képviselők megállapodtak a közös töltőről, amelynek értelmében 2024 őszére a C típusú USB lesz az összes mobileszköz közös töltője.
2020 szeptemberében az új, körkörös gazdaság cselekvési terv részeként a Bizottság elindította a kezdeményezést a fenntartható termékekért. Célja, hogy a termékek illeszkedjenek a klímasemleges, erőforrás-hatékony és körkörös gazdasághoz, és csökkentsék a hulladékmennyiséget. Foglalkozik továbbá a káros vegyi anyagok jelenlétével az olyan termékekben, mint az elektronikai berendezések, a textíliák és a bútorok.

A fogyasztók számára biztonságos digitális átállás

A digitális átllás drámai módon megváltoztatja az életünket, és ez alól a vásárlásunk módja sem kivétel. Az uniós fogyasztói szabályok felzárkózása érdekében 2022 júliusában a Parlament elfogadta a digitális piacokról és a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt, amelyek célja a fogyasztók biztonságának javítása az EU online platformjain, beleértve az online piactereket is.
A képviselők olyan jogszabályokat is javasoltak, amelyek megvédik a felhasználókat a káros és illegális online tartalomtól, miközben védik a szólásszabadságot. A felhasználók nagyobb kontrollja érdekében pedig új jogszabályokat szorgalmaztak az online hirdetések esetében.
Tekintettel a mesterséges intelligencia (AI) térhódítására, az EU szabályokat dolgoz ki a lehetőségek és veszélyek kezelésére. A Parlament külön bizottságot hozott létre, és hangsúlyozza az emberközpontú jogszabályok szükségességét. Az EP polgári jogi felelősségi rendszert javasolt, amely meghatározza, hogy ki a felelős, amikor egy ilyen rendszer kárt okoz a fogyasztóknak.

A fogyasztói jogok érvényesítésének erősítése

A fogyasztói jogok érvényesítése a tagállamok felelőssége, de az EU-nak koordináló és támogató szerepe van. A bevezetett jogszabályok között szerepel a fogyasztói jogszabályok jobb végrehajtásáról és korszerűsítéséről szóló irányelv, valamint a kollektív jogorvoslattal kapcsolatos jogszabályok.

Sajátos fogyasztói igények kielégítése

A veszélyeztetett fogyasztóknak, például gyermekeknek, időseknek vagy fogyatékkal élőknek, valamint pénzügyi nehézségekkel küzdőknek, illetve a korlátozott internet-hozzáféréssel rendelkezőknek különleges biztosítékokra van szükségük.
Az internetes vásárlások rohamos növekedése és a fogyasztók könnyű eladósodása lehetősége miatt a Parlament új fogyasztói hitelszabályokat fogadott el, amelyek megvédik az embereket a hitelkártya-tartozásoktól, folyószámlahitelektől és pénzügyi helyzetüknek nem megfelelő hitelektől.
Mivel a gyermekeket és a kiskorúakat különösen veszélyeztetik a káros hirdetések, a Parlament szigorúbb szabályokat hagyott jóvá az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozóan.

Az EU-ban forgalmazott termékek biztonságának garantálása

Az emberek gyakran vásárolnak az EU-n kívül gyártott termékeket. A Bizottság szerint az EU-n kívüli eladóktól származó vásárlások a 2014-es 8%-ról 2020-ra 21%-ra nőttek és az új fogyasztói magatartás rávilágít arra, hogy szükség van a nemzetközi együttműködésre a fogyasztóvédelem érdekében. Kína volt a legnagyobb árubeszállító az EU-ban 2021-ben, ezért a Parlament 2021-ben jóváhagyta az interneten értékesített termékek biztonságának növelését.

Forrás: az Európai Parlament Sajtóközleménye, 2023. április 13.