Hogyan értékeli a REACH-rendeletet?

A hazai Enterprise Europe Network konzorcium részt vesz az Európai Bizottság felmérésében, melynek célja a kkv-k véleményét megismerni a REACH-rendeletről, és felhasználni a visszajelzéseket a szabályozás felülvizsgálata során.

A Bizottság jelenleg felülvizsgálja a REACH-rendeletet (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32006R1907&from=EN). A kkv-panel kérdőívének célja, hogy megismerje a kkv-k véleményét, hogy a felülvizsgált REACH-rendelet a kkv-k szempontjából jobban működhessen.

A REACH-rendelet célja az emberi egészség és a környezet védelmének javítása a vegyi anyagok lényegi tulajdonságainak hatékonyabb és korábbi azonosítása révén. Ez a REACH négy folyamatán keresztül történik: a vegyi anyagok regisztrálása, értékelése, engedélyezése és korlátozása. A REACH célja továbbá, hogy biztosítsa a vegyi anyagok szabad forgalmát az EU-ban, valamint fokozza az innovációt és az uniós vegyipar versenyképességét.

A felülvizsgálat általános célja annak biztosítása, hogy a REACH-rendelet rendelkezései tükrözzék a Bizottságnak a biztonságos és fenntartható vegyi anyagokra, valamint az egészség és a környezet magas szintű védelmére irányuló innovációra vonatkozó törekvéseit, a belső piac megőrzése mellett, a vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégiában foglaltaknak megfelelően. Bővebb információ a bevezető hatásvizsgálatban található.

A kérdőív kitöltését IDE kattintva tudja megkezdeni. 2022. május 5-ig van lehetőség a felmérésben való részvételre.

Köszönjük, hogy válaszaival segíti a felmérés eredményességét!

Kapcsolódó kérdéseit a piti.eniko@csmkik.hu email címen várjuk.