Hamarosan igényelhetnek a turisztikai vállalkozások is energiatámogatást

A tavaly októberben indult Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program kedvezményezetti köre kiterjesztésre került, így a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban működő kkv is pályázhatnak majd. A kapcsolódó rendelet már megjelent, azonban regisztrálni csak a pályázati felhívás módosítását követően lesz lehetőség.

Az MKIK 2022 decemberében egyeztetett a kkv-t érintő energetikai támogatás kiterjesztéséről és meghosszabbításáról és kezdeményezte a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnál, hogy az Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot terjesszék ki a turizmus-vendéglátás szektorra annak nehéz helyzetére való tekintettel.

Ennek alapján a Magyar Közlöny 2022. évi 214. számában megjelent 1477/2022 (X.6) Korm. határozat módosítása, mely értelmében a Kormány a támogatási időszakot meghosszabbította és a kedvezményezetti körét a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban működő kkv-kra kiterjesztette.

Továbbá a Kormány a kkv-k energiahatékonyságát célzó beruházások program feltétel szerinti meghatározott mértékű önerejének biztosítása érdekében 70 milliárd forint forrás biztosításáról döntött.

A feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program regisztrációs felülete az alábbi linken érhető el: https://vali.hu/energiatamogatas/szallas

A felhíváshoz tartozó dokumentumok és a kitöltési útmutató ezen az oldalon tekinthető meg. Jelenleg a felhívás december 15-i verzója érhető el, ami a változások átvezetését követően frissül, és elindulhat a turisztikai vállalkozások regisztrációja.