Gyorsabbá és mobilabbá tették az EEG-vizsgálatot

Az amerikai Zeto Inc. szegedi leányvállalata, a Zeto EU Kft. nyerte el az idei Dél-alföldi Innovációs Díjat a WR-19 száraz elektródás, vezeték nélküli orvosi EEG-headsetjével. Az elismerést Kokavecz János, az orvostechnológiai eszközöket fejlesztő és gyártó vállalkozás ügyvezető igazgatója vette át november 4-én, a Magyar Tudomány Ünnepén, a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában. A 2019-ben alakult szegedi vállalkozás vezetőjét nemcsak innovatív termékükről kérdeztük, hanem arról is, hogyan találtak ők Amerikára, és Amerika hogyan talált rájuk. Az innovációt egyébként a mindennapi munkájuk természetének tartja, a cég jövőjét is látja, hiszen, ahogy nő az idős emberek aránya, egyre gyakrabban lesz szükség az agy működésének legjobb detektorára, az elektroenkefalográfiára (EEG). Fejlesztéseik ütemére jellemző, hogy már a díjazott headset újabb generációján is dolgoznak.


– Elöljáróban kérem, avasson be bennünket, hogy egyáltalán, milyen jellegű betegségek, agyi problémák kiszűrésére használja az orvostudomány az EEG-t?

– Az EEG a neurológiában kicsit olyan, mint a belgyógyászatban az EKG: elsődleges információforrás a gyógyításhoz, a betegség kezeléséhez. Az agy elektromos aktivitását mérő eszköz hatékony segítséget nyújt epilepszia, az ismeretlen eredetű fejfájások vagy éppen az alvászavarok (insomnia, apnoe) vizsgálataiban. A működés lényege, hogy mivel az idegsejtek működése elektromos feszültség ingadozással jár, a hajas fejbőrre helyezett elektródák segítségével a potenciál-változásokat mérni tudjuk.


– Miben tud többet és mást az önök készüléke, mint a hagyományos EEG-készülékek?

Gondoljon csak bele, most egy a hagyományos EEG-vizsgálat úgy kezdődik, hogy a paciensnek vagy megmossák a haját, vagy már eleve viszonylag zsírmentes fejbőrrel, hajjal érkezik a vizsgálatra, majd elkezdik felrakosgatni a sok-sok elektródát, amihez ragasztózselét használnak az elektromos vezetőképesség biztosítására. Az amúgy is meglehetősen hosszú mérési folyamat után ugyanez fordítva, egyenként leszedik az elektródákat, és a beteg haját újra meg kell mosni. Nos, a mi EEG-headsetünk ettől a meglehetősen hosszú procedúrától kíméli meg a betegeket, és magát a vizsgálatot végző egészségügyi személyzetet is. Innovációnk újszerűsége elsősorban a száraz elektródák használatában rejlik, ami az orvosi kutatásokban ugyan elterjedt megoldásnak számít, viszont az orvosi praxisba mi hoztuk be elsőként. Ezzel az innovációval a hagyományos megoldásokhoz képest körülbelül egyharmadára csökken a betegvizsgálat ideje. A headset amellett, hogy teljesen vezeték nélküli, gyorsan felhelyezhető, különböző fejméretekre állítható, és nagyobb szabadságfokkal lehet használni, a vizsgálat alatt a paciens mozoghat, felállhat, járkálhat. A termék reklámjában az amerikai sales-esek azt ígérik, hogy ha bejön a paciens egy EEG-vizsgálatra, 5 perc múlva működőképes állapotba hozzák a fején az eszközt. Fontos szempont volt az innováció során az is, hogy hatékonyabbá tudjuk tenni az asszisztensek munkáját, akik így egyszerre több beteget is el tudnak látni. Hogy ennek mekkora a jelentősége, jól jelzi, hogy amerikai partnerünk először ugyan a magánorvosokat célozta meg a hordozható EEG-rendszerrel, de a Covid alatt gyorsan kiderült, a kórházak is nővérhiányban szenvednek, így ők lettek a legnagyobb célcsoportunk.


– Vitathatatlan sikerük, hogy az elkészült berendezéseket az Amerikai Egyesült Államokban értékesítik. Vajon mikor találkozhatunk gyártmányaikkal a hazai egészségügyi szakellátásban?
– Amerikai az anyacégünk, Amerikában szereztük meg a gyártási engedélyünket is. Az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) állapította meg, hogy ez az eszköz orvosi diagnosztizálásra alkalmas, amennyiben megfelelő minőségirányítási rendszerben gyártjuk, amit szintén ez a hivatal ellenőriz. Meg kell, hogy mondjam, egy ilyen gyártási rendszer kiépítése meglehetősen macerás folyamat, de most már ezen is túl vagyunk. Előbb-utóbb természetesen szeretnénk az európai engedélyeztetési eljárást is elindítani, de előbb terjedjen el a készülék az USA-ban olyan mértékben, hogy az már egy megbízható piaci alapot jelentsen számunkra.


– Beszéljünk kicsit a vállalkozásról. Hogyan történt, hogy az amerikai anyacég éppen Szegeden találta meg fejlesztő csapatát?
– Ennek viszonylag komplikált története van, egyszer két tehetséges diákkal alapítottunk egy kis céget, és valakinek készítettünk egy neurobiológiai mérőeszközt, amit az illető kivitt magával Amerikába egy kiállításra – ott jelezte valaki, hogy van egy amerikai úriember, aki fejlesztőket keres. Áttételesen ezek lettünk mi. És aztán ahogy fejlődött a kapcsolat, a műszaki problémák megoldása mellett, megkaptuk a gyártási feladatokat is. Így most már nagyjából fele-fele arányban foglalkozunk a hardverfejlesztéssel, és gyártással. De a gyártás alatt senki ne valamiféle gyártósorokra gondoljon, inkább manufaktúrás, kézműves jellegű munkáról van szó. Évente százas nagyságrendben gyártunk EEG-headseteket, a magyar beszállítói arány jelenleg 50-60 százalékos, de a következő verziónál ez várhatóan 90 százalék közelébe nőhet. A termékkel kapcsolatos marketing és ügyféltámogatói tevékenységet az amerikai fél végzi.


– Azt gondolná az ember, hogy miután az innovatív EEG-headsetjük elkészült, és ott vannak az amerikai piacon, akár hátra is dőlhetnek…
– Valóban mérföldkő volt cégünk életében az FGA-engedélyeztetés elindítása és a gyártás megkezdése, de ettől még csak most tartunk ott, hogy már minden fontos témához van saját emberünk, többek között villamosmérnökök, gépészmérnökök, vegyészek. Ugyanis ez egy ciklikus folyamat, ha van bevétel, és vannak befektetők, akkor tudunk felvenni új embereket. A szegedi csapat egyébként jelenleg 25 fős. Vállalkozásunk az EEG-berendezésekhez szükséges alkatrészeket, kiegészítőket gyárt – 7-8 terméket jelenleg. Ilyen például a headsetnél fogyóeszköznek számító elektróda is, amit szintén mi gyártunk, mint ahogy az interface boxnak nevezett adatgyűjtőt is, ami abban segít, hogy ha valakinek gyenge a wifije, PC-vel is tudjon dolgozni. Mostanában szeretnénk kijönni az epilepsziás vizsgálatoknál használt villanólámpával is, ezt se mástól kelljen beszereznie annak, aki a mi készülékünket használja. A vezetőképesség javítására az elektródák végén szoktunk bizonyos hidrogél bevonatot is képezni – ezt korábban Amerikában végezték el, de szeretnénk ezt is Szegedre hozni. És remélem, a jövő év folyamán a headsetnek egy újabb generációjával is meg tudunk jelenni, amely jóval könnyebb és kényelmesebb lesz a mostaninál – az a célunk hogy alvási helyzetben se nagyon okozzon kellemetlenséget a készülék használata. Szóval az innováció sohasem statikus állapot, a mindennapi munkák természete, így nincs is mikor hátradőlni.


– Hogyan látja, mennyire van perspektívája az EEG-nek a jövő orvosi diagnosztikájában?
– Az EEG nagyon sokrétű, a félórás epilepsziás vizsgálatoktól a 24 órás követésekig – mi is ebbe az irányba szeretnénk menni. Van példa, ahol már arra is használják a készüléket, hogy bemegy az idős páciens a rendelőbe, megmérik az EEG-jét, megnézik, hogy a jó értéktől milyen irányba tér el, és ennek megfelelően elektromos jelekkel stimulálják az agyát fél órára, órára, aztán újra mérik az eredményt. A tapasztalatok azt mutatják, lehet elérni javulást. Ezt csak azért említettem, hogy jelezzem, a társadalom öregszik, nő az átlagéletkor, egyre több lesz az idős ember, ami azzal is jár, hogy növekszik az Alzheimer-kórral, különféle memóriazavarokkal küszködők aránya, és az ilyen típusú betegségek egyik kulcs betekintő eszköze az EEG. Vagyis igen, úgy gondolom lesz munkánk és feladatunk a jövőben is.

Őrfi Ferenc