Így változtak a vendéglátásban a szakképesítési szabályok

Szeptembertől új rendelet szabályozza a különböző gazdasági tevékenységekhez kapcsolódó szakképesítési követelményeket, mellyel kapcsolatban több módosító javaslatot is továbbított kamaránk. Az október 12-én megjelent módosítás enyhít a vendéglátásra vonatkozó szigorított szabályokon, és 2023-ig átmeneti időszakot biztosít az egyéb tevékenységek esetén szükséges képesítések megszerzéséhez.

A Magyar Közlöny 190. számában megjelent az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló 51/2021. (X. 12.) ITM rendelet.

Kamaránk az elmúlt időszakban több módosító javaslatot is továbbított az ITM felé a jogszabály módosítására vonatkozóan. A módosító rendelet értelmében a szakképesítést előíró rendelet annyiban módosult, hogy a „Cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése” és a „Meleg és hideg ételek, italok készítése” tevékenység végzéséhez nem szükséges szakképesítéssel rendelkeznie minden alkalmazottnak, nem önálló tevékenység végzése esetében elegendő, ha a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja.

A fentieken túl a hatályon kívül helyezett, az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelethez hasonlóan a „Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása” és a „Meleg és hideg ételek, italok készítése” tevékenységek esetében kivételt képeznek a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.  § b)  pontjában meghatározott büfétermékek, tehát ezekre nem vonatkozik a szabályozás.

A szeptember előtt hatályos 21/2010-es NFGM rendelet is kivételként határozta meg a büfétermékeket, és nem önálló tevékenység végzésekor szakmai felelős biztosítása esetén nem kellett szakképesítéssel rendelkeznie minden alkalmazottnak. A módosítás megjelenésével tehát vendéglátásban a szeptember 1. előtti elvárások tértek vissza.

Kérésünknek megfelelően átmeneti időszak is bevezetésre került az összes rendeletben szabályozott tevékenységre vonatkozóan. Azon tevékenységet folytatók, akiknek tevékenységük a rendelet hatálybalépésével kerültek szabályozásra a módosító rendelet értelmében 2023. december 31. napjáig kell a tevékenység gyakorlásához szükséges képesítést megszerezniük.