Gulyás Gergely: Részleges újranyitás és újabb támogatások jöhetnek

A vállalkozások számára több fontos információ is elhangzott február 5-én a kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy bizonyos feltételek mellett március elsejétől jöhet részleges nyitás. Az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek pedig további segítséget nyújthat, hogy az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanokért nem kell bérleti díjat fizetniük február 1-től május 31-ig.

Részleges újranyitás
Online konzultáció indul a február 15-ei héten a nyitásról és annak lehetséges menetrendjéről. A kormány ugyanakkor óvatos és szakaszos nyitást szeretne, így két ütemben, március elsejétől és április elejétől kerülhet sor részleges nyitásra. Április elsején vagy április 3-án lesz a nyitás második lépcsője a jelenlegi tervek szerint. Kiemelte: csak akkor lehet részleges nyitás, ha a járvány második szakasza lefelé ívelő szakaszban lesz.

Bérleti díj kedvezmény
Még ma megjelenik a rendelet arról, hogy február 1. és május 31. között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetni az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek.

Üzemi étkezdék
Ugyanakkor az üzemi étkezdék nyitvatartásáról kifejtette, hogy a kormány egyetért, mivel ahhoz, hogy az ország működőképes maradjon, ahhoz az embereknek dolgoznia kell, munka közben pedig enniük is. Viszont arra kérik az embereket, hogy csak azok vegyék igénybe ezeket, akik ott dolgoznak.

10 millió forint hitel az újrainduláshoz
Gulyás Gergely megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi bejelentését, miszerint 10 millió forint kamatmentes hitelt kaphatnak a kis- és középvállalkozások, mellyel az életben maradásukat és az újraindulást segítik. Ennek törlesztését 3 évig meg sem kell kezdeni az igénybe vevőknek.

Újraindítási akcióterv
A gazdasági újraindítási akciótervről beszélve a miniszter hangsúlyozta, hogy a legfontosabb, hogy a foglalkoztatás a 2020-as szinten maradjon. Jelenleg Magyarországon 4 és fél millióan dolgoznak, ez szerinte azt támasztja alá, hogy a válságkezelésnek nem feltétlenül kell a munkahelyek elvesztésével járnia, és a munkaalapú válságkezelés fenntartása mindenkinek az érdeke. A bértámogatások állam által átvállalt része esetében a vendéglátóknál előfinanszírozásra áll át a rendszer, így fennakadás nem várható a bérek kifizetésében.