Gellért Ákos: A legfontosabb feladat attraktívabbá tenni a kamarát és tevékenységét

A kamara új tisztségviselőinek egyike Gellért Ákos. A Naturtex második generációs ügyvezetőjét ipari alelnöknek választották a küldöttek. „Itt működünk, itt szeretnénk beruházni, itt akarunk hozzájárulni a legvonzóbb gazdasági környezetet megteremtéséhez” – mondta alelnöki „beiktatásakor”. A megye gazdaságát illetően az innovatív technológiáktól várja a fejlődés dinamikájának erősödését. A kamarát és a tevékenységeit szeretné attraktívabbá tenni, a lehetőségeket jobban megismertetni a vállalkozásokkal. 

– Kérem, mutatkozzon be röviden.
– A Budapesti Műszaki Egyetem MBA pénzügy-gazdasági szakán végeztem levelező tagozaton, ugyanis már az érettségi után elkezdtem dolgozni a családi vállalkozásnál. A Gellért és Fiai Consulting Kft.-ben az ingatlan hasznosítás mellett a szabadidő központban, a rendezvény- és kiállítás szervezésében segédkeztem. 2006-tól került a Naturtex 100 százalékban a család tulajdonába, én 2008-ban csatlakoztam és azóta főként itt dolgozom. A cégcsoport zászlóhajója a Naturtex. Testvéremmel Balázzsal, mint második generációs ügyvezetők az operatív dolgokat ketten intézzük, de édesapám továbbra is ugyanúgy aktív. A stratégiai döntéseket mindig hárman, közösen hozzuk meg.

– Említette a generációváltást. 
– Ma Magyarországon ez nagyon aktuális téma, most érik el a rendszerváltás körül született cégek a 30 éves kort, az alapító generáció már szeretne eggyel hátralépni. Ez az első ilyen hullám Magyarországon, nincs még benne tapasztalatunk, bevált modellek, melyek segítséget nyújthatnának. Véleményem szerint erre a problémára is fókuszálnunk kell a jövőben. Sajnos, sok ígéretes potenciállal rendelkező vállalkozás azért fejezi be működését, mert nincs aki továbbvigye.

– Mit érdemes, kell tudni a Naturtexről?
– A magyar tulajdonú családi vállalkozást még 1989-ben alapította édesapám, a Naturtex ma 160 embernek biztosít megélhetést, miközben a hazai ágyneműipar egyik vezető szereplője. Árbevételünk 75 százaléka export, több mint 40 országba szállítunk. 
Három Csongrád-Csanád megyei egységünket folyamatosan fejlesztjük, és ez igaz mindhárom telephelyre, Szegeden a két konfekció, valamit a vajháti tollfeldolgozó üzemre is. Utóbbi Közép-Európában az egyik legnagyobb kapacitású – saját laboratóriummal –, évente 1500 tonna pelyhet és tollat dolgozunk fel környezetkímélő technológiával.
Aktív szerepet vállal a cég a szegedi sportban is. Névadó szponzora a Naturtex-SZTE-Szedeák első osztályú kosárlabdacsapatnak, részt vesz a tenisz utánpótlás-nevelésben és sportesemények támogatásában is.

- Mire kíván fókuszálni ipari alelnökként, mennyire tud támaszkodni az elnökké választott dr. Kőkuti Attila eddigi munkájára?
– Az első egyeztetése alapján látszik, és ebben egyhangú az elnökség is, hogy az egyik, a legfontosabb feladat a kamarát és a tevékenységeit attraktívabbá tenni, jobban megismertetni a vállalkozásokkal. Sokkal szélesebb körben érhetőek el szolgáltatások a kamarán belül, mint ami a köztudatban van. Jobban tud segíteni, több támogatásban szerepet vállalni, mint amit a vállalkozások feltételeznek. És természetesen az adott időszak kihívásihoz kell igazodni, ami most a járványhelyzet, ebben kell minden segítséget megadni.

– Milyen állapotban érte a járvány az ipari szereplőket, mi a helyes magatartás ebben a helyzetben?
– A Covid válság nagy kihívás elé állít mindenkit, első sorban egészségügyi, de ugyanúgy gazdasági szempontból. Senkinek sem egyszerű. A nagyobb cégek talán stabilabbak, érdemibb pénzügyi tartalékkal rendelkeznek, a kisebbek viszont rugalmasabbak, gyorsabban tudnak reagálni. Adott esetben olyan lehetőségekre is, melyeket pont a jelenlegi helyzet tesz lehetővé. Fontos, hogy bármilyen nehéz is, próbáljuk nem feladni a pozitív gondolkodást. Az elmúlt hónapokban több gazdaságélénkítő konstrukció érhető el, mind pályázat, mind kedvezményes hitel formájában. Ebben a témában is tud felvilágosítást adni a kamara. 

– A Naturtex hogyan vészeli át ezt az időszakot? A szállodákban, panziókban is kevésbé koptak az ágyneműk...
– Természetesen mi is megérezzük a járvány negatív gazdasági hatásait. A tavaszi, Európa szerte tapasztalható durva bezárkózás nálunk is okozott év végéig behozhatatlan bevételkiesést. Fontossági sorrendben első a kollégák egészségügyi biztonsága, utána a gyártás biztonság. Minden ehhez szükséges óvintézkedést próbálunk megtenni. Számos folyamatot át kellett állítanunk, a teljes éves üzleti és cashflow tervet újra kalibráltuk. Ahogy mindenki más, mi is próbálunk legjobb tudásunk szerint alkalmazkodni a jelenlegi helyzethez és a legjobbat kihozni belőle.

– Ipar területén lenne mit erősíteni a megyében – mi erről a véleménye?
– Ipar szempontjából valóban nem mi vagyunk a legerősebb megye, ami egy kicsit az egyetemi képzés összetételéből is fakad. Ugyanakkor látszanak jó törekvések, a műszaki képzés erősödésével változhat az ipar esélye. Tény, a fejlődés dinamikája elmaradt más vidéki régiókhoz képest. Meg kell találni azokat a tevékenységeket, projekteket, amivel ez a lemaradás csökkenthető. És itt nem elsősorban a húzóágazatnak számító autóiparra gondolok.
Az ELI lézer központra, a Szegedi Tudományegyetemre, a szellemi humán erőforrás tőkére, innovatív technológiákra gondolok, nem a klasszikus, élőmunka-igényes feldolgozóiparra. Magasabb hozzáadott értékű termékek gyártására van szükség, ahogy azt Kőkuti Attila is többször hangsúlyozta. Lehet az gyógyszeripar, energetikai, akár az ELI kutatási eredményeire alapozott ipari fejlesztés. Ismereteim szerint az előbbiekben említett intézményekben több olyan innovatív projekt fut, aminek a végeredménye akár gyártelepítés is lehet. Ezeket az eredményeket kell gazdasági teljesítménnyé konvertálni, és persze itt, Szegeden, illetve a megyében tartani.