Gazdasági mentőcsomag: 9200 milliárd a gazdaságvédelmi programra

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mutatta be az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi program részleteit. Ennek legfontosabb intézkedései között szerepel, hogy a rövidített munkavégzésre kényszerült cégeknél az állam 3 hónapra, 70 százalékban átvállalja munkavállalók kieső bérét. A 9200 milliárdos keretösszeg a magyar GDP 18-20 százalékát teszi ki.

 

A program beavatkozási eszközei:

Munkaügyi támogatások, könnyítések, képzések

1.    Német mintára (Kurzarbeit), de speciális magyar elemekkel állami támogatást biztosítanak a rövidített munkavégzésre vonatkozóan. Az állam 70 százalékban, 3 hónapon keresztül vállalja át a kieső bért az érintett vállalatoknál.

2.    Rugalmasabb munkaügyi szabályokat hoznak, adminisztrációs illetve adókönnyítéseket vezetnek be, hogy elkerülhető legyen, hogy a munkavállalók tétlenül maradjanak.

3.    A mérnöki munkát végzőknek 40 százalékos bértámogatást biztosítanak, mivel a kutatási-fejlesztési (k+f) kapacitások is veszélybe kerülhetnek.

4.    További munkaügyi könnyítés, hogy a betegszabadságokról szóló dokumentumokat ezentúl elektronikusan is be lehet nyújtani. Továbbá a vészhelyzet során állásukat elvesztők társadalombiztosítási (tb) jogviszonya nem fog megszűnni.

5.    A kormány támogatja a munkavállalók képzését is, ezért a tandíj 95 százalékát átvállalja a költségvetés egyes munkavállalók továbbképzésében.

6.    A képzés területén fontos intézkedés, hogy 0 százalékos kamatozású felnőttképzési diákhitelt vezetnek be. 0 százalékos diákhitel konstrukciót hoztak létre az egyetemi hallgatóknak. Ez utóbbi egy egyszeri 500 ezer forintos szabad felhasználású kölcsön, ami a Diákhitel Központ Zrt.-nél lesz igényelhető.

7.    Eltekintenek mintegy 75 ezer hallgató nyelvvizsga-kötelezettségétől, a diákok enélkül is megkaphatják a diplomát. Nekik a gazdaság újraindításában szánnak fontos szerepet.

 

Adózás

1.    A szociális hozzájárulási adót (szocho) 2020 június 1-től 2 százalékponttal csökkentik.

2.    A cégeknek kérdéseinek megválaszolására, valamint az adminisztráció egyszerűsítése érdekében egy vállalkozási portál indul, ahol a cégek megkereséseit válaszolják meg.

3.    Szeptember 30-ig elhalasztják a beszámolási kötelezettségeket és a hozzá kapcsolódó adóbevallásokat.

4.    Az EKÁER-rendszerben biztosíték alóli mentességet vezetnek be, és az automatikus visszafizetés lehetőségét is megteremtik.

5.    Felgyorsítják az áfa-visszatérítéseket: normál adózónak 30 napra, megbízható adózónak 20 napra.

6.    Speciális halasztott és részletfizetési lehetőségeket vezetnek be az adófizetés könnyítésére, a veszélyhelyzet során történő mulasztások miatt az adózói minősítés nem fog joghátrányt okozni.

 

Vállalati támogatások

1.    Hitelgaranciával és tőkeprogramokkal támogatják a vállalati szektort, a mikro-vállalkozásoktól kezdve a nagyvállalatokig, cégek számára mintegy 2000 milliárd forint kedvezményes hitelt kínálnak, ehhez több mint 500 milliárd forint értékű állami garanciát biztosítanak.

2.    Új alapokat hoznak létre: a restrukturálási részalapot és a tranzakciós részalapot.

3.    A válság által fokozottan érintett területekre a következő 3 évben többletforrásokat biztosít az állam: beruházási támogatások, kedvezményes és garantált hitelek formájában.

4.    Összesen 600 milliárd forintot biztosítanak a turizmus védelmét célzó programra. Az év végéig a turizmusban és a vendéglátásban újabb intézkedések érkeznek.

5.    Felfüggesztik az idegenforgalmi adót.

6.    Június 30-ig 4 százalékra csökken a Szép-kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is.

7.    Az egyetemek és privát kutatóintézeteknek is támogatást adnak, ezzel segítve az egészségügyi kutatásokat. Ezek koordinálására egészségipari innováció ügynökséget hoznak létre.

8.    Az egészségipar támogatása kiemelt stratégiai elemmé válik.

 

A program további részleteiről a hamarosan megjelenő részletszabályokból lehet bővebb információkat szerezni. A korábbi gazdaságmentő csomagokról itt és itt olvashat.