Fontos változások a duális képzéshez kapcsolódó egyes adótörvényekben

A Magyar Közlöny 2021. évi 106. számában jelent meg az egyes adótörvények módosításáról szóló 2021. évi LXIX. törvény, amely a duális képzéshez kapcsolódóan fontos változásokat tartalmaz a szocho-t érintően – alapvetően 2022. július 1-jétől, amikoris az adókedvezményre vonatkozó szabályozás teljes egészében átkerül majd az Szkt.-ből a Szocho tv-be.

A most megjelent módosítások között található a 2021. évi LXIX. törvény 81. §-ában a tanulószerződés szocho-mentesítéséről, a 83. §-ában a normatíva legfőbb elszámolási szabályáról, valamint a 86. §-ában a tanulószerződésre vonatkozó átmeneti szabályról. Az utóbbi jogszabályhely tartalmazza továbbá az együttműködési megállapodás utáni normatívaelszámolás módját is.

Fontos kiemelnünk, hogy ez a törvény a 81. §-t 2021. június 10-től, a 83. és a 86. §-okat viszont csak 2022. július 1-jétől lépteti hatályba.

Az együttműködési megállapodás elszámolhatóságára vonatkozó rendelkezéseket tehát ez a törvény csak 2022. július 1-től teszi alkalmazhatóvá. Az ezen dátum előtti időszakra vonatkozó elszámolási szabálynak az Szkt. folyamatban lévő módosításában várjuk megjelenni.

Ezért is várjuk kiemelt figyelemmel, hogy mit fogad el az Országgyűlés.