Fontos bejelentéseket tett Orbán Viktor az újraindításról szóló üzleti konferencián

Újraindítási költségvetést, hosszútávon 200 ezer forintos minimálbért, valamint a gyereket nevelők személyi jövedelemadójának visszatérítését tervezi a kormány – erről számolt be a miniszterelnök a Világgazdaság üzleti napilap újraindításról szóló üzleti konferenciáján.

Ellensúlyozni kell a kamatemelést és a megszűnő Nhp-t

Ellensúlyozni kell a kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára azt, hogy megszűnik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési hitelprogramja (Nhp), továbbá azt is, ha a jegybank elkezdi emelni az alapkamatot - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor közölte, a költségvetésnek forrásokat kell biztosítania a kkv-knak, ezeknek a forrásoknak olcsóknak, támogatottaknak, fél százaléknál nem magasabb kamatozásúaknak kell lenniük.

Hozzátette: a Kavosz Széchenyi-kártya rendszere messze a legsikeresebb és legrugalmasabb rendszer, ezen keresztül a kieső Nhp-t pótolni lehet. Jelezte, együttműködést szeretne kötni ez ügyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és jelentős költségvetési forrásokat ajánlana fel a kamarának arra, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak a korábbinál olcsóbb és nem kisebb mennyiségű hitel legyen elérhető.

Újraindítási költségvetést kell csinálni

A jelenlegi helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni, mert akkor nem lesz gazdasági újraindítás - szögezte le a miniszterelnök a Világgazdaság üzleti napilap konferenciáján szerdán Budapesten.
Orbán Viktor a Magyarország újraindul! címmel megrendezett gazdasági csúcskonferencián három axiómát sorolt fel. Szerinte az első ilyen, hogy nem kormányzati, politikai természetű kihívással állnak szemben, hanem egy egész társadalmat átfogó, totális gazdagági és társadalmi kihívással, így az erre adott válasz sem lehet csak politikai természetű.

Ez azt jelenti, hogy nagyon széles összefogásra van szükség a gazdaság minden szereplőjével - tette hozzá. Második axiómaként azt nevezte meg, hogy gazdaságpolitikát pártalapon nem lehet csinálni. Ez nem pártkérdés, amikor egy gazdaságot kell újraindítani akkor mindenkire szükség van - fogalmazott. A harmadik axióma a kormányfő közlése szerint, hogy ilyen helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni. Ha "választási költségvetést csinálunk", akkor nem lesz újraindítás, ezért újraindítási költségvetést kell csinálni, ennek a szellemében "nyújtottuk be a 2022-es költségvetést" - mondta.


Az elmaradott régiókat kell fejleszteni

A Magyarország újraindul! című, a Világgazdaság üzleti napilap által szervezett budapesti konferencián Orbán Viktor azt mondta, nem engedhető meg, hogy míg Budapest az európai átlag fejlettségi szint 110-130 százalékán áll, messze az európai átlag felett, közben Magyarország négy legrosszabb helyzetben lévő régiója ott van az EU húsz legrosszabb helyzetű régiója között.

Hozzátette: ha forrás lesz az EU-ból, akkor mindet ezekbe a régiókba kell elküldeni. Nemcsak azért, mert így igazságos, gazdaságilag így észszerű, hanem azért, mert nem akarják "megavárosokká" átalakítani Magyarország településszerkezetét, meg akarják őrizni a falvakat, a kisvárosokat és a városokat.


200 ezer forintos minimálbér kell

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy kétszázezer forintos minimálbérnek kell lennie a. Szerinte azonban ha "rázúdítunk" egy lépésben egy 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és középvállalkozásokra, akkor azok tönkre fognak menni, elbocsátások lesznek és nem teljes foglalkoztatás, hanem munkanélküliség várható. Ezért, ha magasabb minimálbért akarunk - 200 ezer forintot egy vagy két lépésben - akkor ehhez a kis- és középvállalkozásoknak segítséget kell adni az őket terhelő adók érzékelhető csökkentésével - mondta.


A gyereket nevelő szülők kapják vissza az idén befizetett szja-t

Orbán Viktor azt javasolja, hogy az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót 2022 elején. Kiemelte: a gyereket nevelő családokat megviselte a koronavírus-járvány miatti válság. Ezért ha sikerül elérni Magyarországon az 5,5 százalékos GDP növekedést, a miniszterelnök azt javasolja a kormánynak, hogy a gyermeket nevelő szülőknek 2022 év elején adják vissza azt az személyi jövedelemadót, amit 2021-ben befizettek a költségvetésbe.

Szerinte az átlagjövedelemnél kellene húzni egy határt, és az ez alatt befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek visszaadni, hogy újra feltölthessék tartalékaikat. Náluk számításai szerint 550-580 milliárd forintos összeg maradhatna.


Biztonságra törekvő gazdaság a válság után

A válság után a biztonságra törekvés lesz jellemző a gazdaságban, mindenki biztonságosabb gazdaságot akar, amelyet nem rengethet meg egy olyan válság, amit "most átéltünk" - mondta a miniszterelnök az eseményen. Hangsúlyozta: változások lesznek a világgazdaságban, ezekhez alkalmazkodni kell, és a válságból az derült ki, hogy a világgazdaság, illetve az európai gazdaság törékeny.

Kifejtette, a biztonságra törekvés azt jelenti, hogy egy járvány elleni védekezésben nem függhetünk másoktól, az önvédelem képességét meg kell teremteni, önellátónak kell lenni védőeszközökből, gyógyszerből és vakcinából akkor is, ha éppen nincs járvány, ehhez a kapacitásnak és a termelésnek meg kell lennie. Fontos, hogy a következő járvány ellen gyorsan ki tudjuk majd fejleszteni a vakcinát, gyorsabb reagálóképességet kell kiépíteni - jelentette ki. Orbán Viktor arról is beszélt: a külkapcsolatokban nem lehet, hogy Magyarország csak a nyugati lábán álljon, a keleti irány is fontos, ez gazdaságpolitikai tény. A világgazdaság súlypontja folyamatosan keletre helyeződik, ehhez nekünk alkalmazkodni kell - mutatott rá.