Fenntartható élelmiszerrendszer - uniós keret létrehozása

Az Európai Bizottság az „európai zöld megállapodás” keretében elfogadta „a termelőtől a fogyasztóig” (a továbbiakban: F2F) stratégiát, amelynek célja a fenntartható élelmiszerrendszerre való áttérés támogatása.
A hazai Enterprise Europe Network konzorcium részt vesz az Európai Bizottság felmérésében, melynek célja a kkv-k véleményét megismerni „a termelőtől a fogyasztóig” stratégiáról.

Az F2F-stratégiában bejelentésre került a fenntartható élelmiszerrendszerek keretrendszerére (a továbbiakban: FSFS) vonatkozó kezdeményezés, amelyet az Európai Bizottság 2023-ban fog előterjeszteni. Ez a felmérés a kis- és középvállalkozásoknak az ezzel a szakpolitikai kezdeményezéssel kapcsolatos véleményét gyűjti össze.

Az FSFS egy horizontális keretjogszabály lesz, amelynek célja, hogy megkönnyítse a fenntarthatóságra való áttérést, és biztosítsa, hogy az uniós piacon forgalomba hozott élelmiszerek egyre fenntarthatóbbá váljanak. Fogalommeghatározásokat, általános elveket és célkitűzéseket fog lefektetni, és megteremti az uniós élelmiszerrendszer valamennyi szereplője számára meghatározandó követelmények és felelősségek alapját. Szerepelni fognak benne emellett rendelkezések az élelmiszerek fenntarthatósági címkézési keretrendszerére és az élelmiszerek fenntartható közbeszerzésére vonatkozóan is. A keretjogszabály célja, hogy a fogyasztókat és a hatóságokat képessé tegye arra, hogy a fenntartható élelmiszerek mellett döntsenek. Az FSFS révén a polgárok és az érdekelt felek aktívabb részvételét lehetővé tevő új irányítási rendszerek is bevezetésre kerülnek.

A kérdőív kitöltése IDE kattintva kezdhető meg, és október 27-ig várjuk a válaszokat.

Kapcsolódó kérdéseit a piti.eniko@csmkik.hu email címen várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaival hozzájárul a felmérés eredményességéhez!