Felnőttképzés változásai 2020. szeptember 1-jétől

Új szakképzési intézményrendszer várja a szakmát tanulókat 2020. szeptember 1-jétől, amelyben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a szakképzési törvény végrehajtási rendeletében megjelent Szakmajegyzék váltja fel. Az OKJ-s képzések kifutási ideje 2020. december 31., a piaci alapon működő képzőközpontokban az érdeklődők még az év végig jelentkezhetnek képzésre. A felnőttképzési tevékenység dinamikusabbá, rugalmasabbá válik a szakmai képzések tartalmát meghatározó programkövetelményeken alapuló képzések tekintetében.

 

A legjelentősebb változás 2020. szeptember 1-jétől, hogy Felnőttképzési tevékenység kizárólag bejelentés vagy engedély alapján végezhető. 

Engedély kell a részszakmára felkészítő szakmai oktatás, a tanfolyami keretek között zajló szakmai képzés, illetve a támogatott forrásból megvalósított képzések esetében. 

Minden, ami „szervezett célirányos kompetenciakialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatás és képzés”, már bejelentés köteles. A tréningek, szakmai oktatások is felnőttképzési tevékenységnek minősülnek, így szeptembertől ezek is csak bejelentés alapján végezhetőek.

Ettől az időponttól szabadpiaci képzések nem folytathatók, ezeket és a más jogszabály alapján folytatott képzéseket is be kell jelenteni a felnőttképzési hatósághoz.

 

Az új rendszerben nem a képzést, hanem az intézményt kell bejelenteni, illetve engedélyeztetni. 

Első lépésként be kell jelentenie a szándékot, hogy bejelentésköteles képzéseket szeretne tartani a felnőttképző, de még nem konkrét dátumokkal. Ezt a bejelentést a 2020. július 1-jétől működő far.nive.hu oldalon lehet megtenni, az ott leírt tájékoztató szerint.

Figyelni kell arra, hogy a későbbiekben, adatváltozás esetén, vagy ha megszünteti a felnőttképzési tevékenységét, ezt is be kell jelenteni.

A felnőttképzési törvény változásairól részletesebben ide kattintva tájékozódhat.

 

A Pest Megyei Kormányhivatalt (PMKH), amelyet a törvény eddig hatóságnak hívott, ezentúl felnőttképzési államigazgatási szervként működik. 

 

A témában bővebb információt az alábbi oldalon találnak:

http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/szervezeti-egysegek-elerhetosegei/szakkepzesi-es-felnottkepzesi-foosztaly/felnottkepzesi-osztaly/kapcsolodo-anyagok-felnottkepzes