Feleslegből haszon! – gazdasági és társadalmi nyereség a Res-Food projekt mentén

Élelmiszermentés, a veszteségek csökkentése, a felesleg célba juttatása – ezen meghatározó összetevők mentén zajlik a Csongrád-Csanád Megyei Kamara részvételével futó Res-Food projekt. A programban elsősorban vendéglátóipari vállalkozásokat, szupermarketeket szólítunk meg, és nyújtunk számukra megoldást az élelmiszerfelesleg csökkentésére, valamint a még jó minőségű étel rászorulókhoz juttatásában.

„Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. Ha ezt a mennyiséget kamionokra raknánk, a sor Budapesttől Párizsig érne.” – olvasható a rászorulókat feleslegessé vált étellel segítő Magyar Élelmiszerbank Egyesület honlapján. Európai uniós viszonylatban az élelmiszerhulladék mennyisége eléri a 88 millió tonnát, ami a gazdasági mellett környezeti és társadalmi veszteséget is generál.

Hogyan csökkenthetik veszteségeiket az élelmiszeripari cégek? Milyen szabályok betartása mellett biztonságos az ételek továbbosztása? Miként lehet hatékonyabb a piaci szereplők és a civil szervezetek együttműködése? Mindezen kérdésekre keresi a választ a kamaránkban 2 éven át, összesen 250 000 EUR költségvetéssel futó Res-Food projektünk, amelyben Ciprus, Görögország, Horvátország és Szerbia részvételével 5 nemzetközi partner segítségével dolgozzuk ki az élelmiszermentés eredményes gyakorlatait.

A projekt első állomásaként készül egy nemzetközi összefoglaló arról, hogyan zajlik az élelmiszermentés a programban résztvevő országokban. Ennek apropóján kamaránk is felvette a kapcsolatot a vármegyében működő éttermekkel, kávézókkal, vendéglátóipari vállalkozásokkal, valamint olyan civil szervezetekkel, amelyek élelmiszeradományokat fogadnak, és osztanak szét rászoruló családok számára. Az így szerzett tapasztalatokra alapozva készül majd el az a módszertani segédanyag és oktatócsomag, aminek segítségével hatékonyabbá válhat mind a vállalkozások, mind pedig a jótékonysági szervezetek munkája. 

A továbbiakban is várjuk az érdeklődő cégek és jótékonysági szervezetek közreműködését, hogy a program végére egy mindenki számára hasznos, és az eredményességet biztosító segédanyag készüljön.

A projekt az alábbi csatornákon követhető:
http://www.res-food.eu/
https://www.facebook.com/resfood.project
https://www.linkedin.com/company/res-food/
https://www.instagram.com/resfood_project/


Bővebb információ kérhető:

Durović Éva projektmenedzser
email: durovic.eva@csmkik.hu