Fekete Istvánné: A gyors információátadás is segítséget jelenthet a vállalkozásoknak

Az idei kamarai választásokon a kamara kisteleki térségi szervezetében is új elnököt választottak a tagok Fekete Istvánné személyében. Nem új számára a kamarai munka, hiszen korábban elnökségi tagként, osztályelnökként is vállalt feladatot a megyei gazdasági önkormányzatban. Úgy látja, ha valamikor, most különöses ráfér a vállalkozásokra a kamarai segítség.

-  Beszéljen kicsit magáról, pályafutásáról, munkájáról. 

- Hévízgyörkön születtem, de az általános iskolai tanulmányaimat már Kisteleken kezdtem, ahol azóta is élek. Szintén ott végeztem a gimnáziumot, így elmondhatom magamról, ezer szállal kötődöm a településhez. Felsőfokú tanulmányaimat Győrben végeztem, ahol közlekedésmérnöki diplomát szereztem. 1961-től a Tisza Volán kisteleki kirendeltségének vezetője voltam, mintegy negyedszázadon keresztül. Ezt követően sikeres pályázat eredményeként kerültem a Csongrád Megyei Településtisztasági Kft-hez, mint gazdasági és kereskedelmi igazgató, jelenleg is ezt a pozíciót töltöm be. Ennél a cégnél kerültem kapcsolatba a Kereskedelmi és Iparkamarával és a hulladékgazdálkodási ágazattal. Szakmai pályafutásom nagy részét a belföldi- és nemzetközi árufuvarozásban, az autóbusz-közlekedésben és a hulladékgazdálkodásban töltöttem. Ennek elismeréseként 2015-ben átvehettem az Év vállalkozója elismerést a Prima Primissima országos díjátadóján. A mostani nonprofit Kft. jogelődjét az állam alapította 1949-ben. A rendszerváltás után, a vagyonátadások során 19 önkormányzat tulajdonába került, majd 1994. január 1-vel átalakították a vállalatot korlátolt felelősségű társasággá. Fő tevékenységi körök közé tartozik a kommunális szilárd hulladékgyűjtés, szállítás alvállalkozóként, a lakossági és közületi folyékony hulladékgyűjtés, szállítás és elhelyezés, a szelektív hulladékgyűjtés, szállítás, bálázás és értékesítés, valamint a másodnyersanyag kereskedelem. A környezetvédelemre is nagyon ügyelünk.

- Mi indította arra, hogy vállalja a tisztséget, és munkát, energiát áldozzon a térség vállalkozói közösségére?

- Meg kell említenem: a kamarában nem most kezdtem el a tevékenykedni. Több mint 12 éve a tagságon kívül többnyire elnökségi tagként, majd a szolgáltatói tagozat osztályelnökeként 4 évig volt időm megtapasztalni a kamarában folyó munkát. A kérdéses tisztségre a felkérés igen megtisztelő volt számomra, és mivel mindig is közösségi ember voltam, valamint a térség kis- és középvállalkozásainak fejlődését is segíteni szeretném, ezért vállaltam el a kistérségi elnökségi tagsági illetve elnöki szerepet és feladatot.

- Önnel együtt három tagú a térségi szervezet elnöksége. Milyen a kis csapat?

- Az elnökség további két tagja számomra nem ismeretlen, ugyanis mindkét vállalkozó a fuvarozói üzletágból került ki, akik belföldi- és nemzetközi szállítással egyaránt foglalkoznak. Sági Mihály és Szántó Zsolt is jól ismeri a foglalkoztatás és az adózás problémáit, ezért gondoltam arra, hogy tőlük a mindennapi életből sok tapasztalat szerezhető, valamint olyan vállalkozásokhoz is eljuttatnak, amelyek még nincsenek a kamara látókörében.

- Milyen állapotban vannak a vállalkozások, hogyan tudnak megbirkózni a koronavírus-helyzettel?

- Sajnos, nagyon nehéz időszakban kerültem erre a posztra, hiszen valamennyi vállalkozás szenvedő alanya a koronavírus-járvány által okozott nehéz gazdasági helyzetnek, rájuk fér a kamarai segítség. Főként a szolgáltatási területen tevékenykedő kisvállalkozások vannak nagy bajban - gondolok itt például a vendéglátásban, a turizmusban és a kiskereskedelemben érdekeltekre -, akik számára sajnos, őszintén meg kell mondani, nem látszik a fény az alagút végén.

- Miben látja a térség gazdasági erősségét, illetve gyenge pontjait?

- Legnagyobb problémaként a szakképzett munkaerőhiányt látom a térségben. Hiába jönnek létre akár az ipari parkokban is új vállalkozások, a munkaerőhiány miatt alig tudják elindítani azt, vagy csak félgőzzel üzemelnek. A második legnagyobb gond a likvid forráshiány, ami egy-egy ilyen járványos időszak túlélését igencsak megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi egyes vállalkozások, cégek számára. Erősség pedig az oktatás és a magas szintű képzés lehetősége.

- Miben és hogyan tudnak segíteni a vállalkozásoknak?

- Segítséget tudunk nyújtani a kamara pályázati úton elérhető pénzügyi alapjából kamatmentes kölcsönnel, illetve a Széchenyi Kártya Program kedvezményes kamatozású hiteltermékeivel, de leginkább a gyors és hasznos információátadással.