Fehér Éva: Eurorégiós együttműködés alakul Mórahalmon

Az őszi kamarai választásokon ismét Fehér Évát, az IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatóját választották a kamara mórahalmi térségi szervezete elnökévé. Eurorégiós fejlesztésekről, kamarai irodanyitásról, tervekről, pályázatképességről, a vállalkozók lehetőségeiről osztotta meg gondolatait lapunkkal.

– Ha visszatekintünk az elmúlt négy évre, mik azok az események, fejlemények, programok, amik leginkább fémjelzik ezt az időszakot?

– Amikor négy éve elvállaltam a térségi elnökséget, a nulláról kellett pozicionálni a kamarát, hiszen az azt megelőző ciklusban nem volt kamarai képviselet a mórahalmi térségben. Az elmúlt időszak egyik legjelentősebb eseménye volt, hogy 2019-ben a Szegedi Tudományegyetem, a mórahalmi önkormányzat és kamaránk együttműködési megállapodást írt alá. Ami aztán igen gyorsan eurorégiós együttműködéssé alakult, hiszen bekapcsolódott a programokba az Újvidéki Egyetem szabadkai Közgazdasági Kara is. Óriási lehetőség ez a térségnek, aminek következtében az innováció és a gazdaságfejlesztés egyszerre fog megjelenni a jövőben ennek az együttműködésnek köszönhetően. Mégpedig eurorégiós dimenzióban, szerbiai határ menti területek vállalkozásait is bevonva ezekbe a programokba. Muszáj neveket mondanom, akiknek oroszlánszerepe van az együttműködés megteremtésében: Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, Nemesi Pál, megyei kamaránk akkori elnöke, Török György, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, és nem utolsósorban Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Szövetségének elnöke.

– Az új ciklusban kéttagú elnökség segíti a munkáját. Hárman már képesek lesznek csapatként működni?

– Mindenképpen. Az egyik társam az elnökségben Németh Attila, a Móraép Városüzemeltetési Szolgáltató és Kereskedelmi Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, hozzá tartozik az ipari park is Mórahalmon, nagyon sok vállalkozással van kapcsolata, idén a térségi kamarai díjat is ő kapta, nem véletlenül. A másik térségi elnökségi tagunk pedig Katona László, aki egyéni vállalkozóként alapító tag a kamarában, önkormányzati képviselő is, és az egyéni, a mikro- és a kisvállalkozói kört ismeri nagyon jól. Már az idei munkatervet is közösen alkottuk meg.

Irodát nyit a karara

– Ennek mik a főbb elemei?

– Talán azzal a jó hírrel kezdeném, hogy a CSMKIK irodát nyit Mórahalmon is, csak a járvány akadályozza, hogy hivatalosan még nem tudtuk átadni. Ez a Széchenyi ház elnevezésű épületben fog működni, ahol egyéb más, a vállalkozásokkal foglalkozó szolgáltatás is megtalálható. Az iroda megnyitása azért fontos, hogy a vállalkozások helyben el tudják érni a kamarai szolgáltatásokat. Mórahalomhoz hasonlóan szeretnénk elérni a térség többi településén működő vállalkozásokat, és felvenni a kapcsolatot a helyi önkormányzatokkal. Igyekszünk közelebb hozni a vállalkozókat a kamarához, és fordítva, közelebb vinni a kamarát a vállalkozásokhoz. Akik közül többen meg is fogalmazták, hogy ők is szeretnének „valahová” tartozni, ahol meghallgatják őket, ahol segítenek nekik, ahol érvényesítik érdekeiket. Sokszor érzik úgy, nyilván főleg a kisvállalkozók, hogy magukra maradtak. Folytatjuk a fiatalok eurorégióban tartására és vállalkozóvá válására indított térségi pilot programot, amire a következő, 2021–2027 költségvetési ciklusban európai uniós támogatásra is számítunk.

Erősek a tartóoszlopok

– Miben látja a mórahalmi térség gazdasági erősségeit és miben a gyengeségeit? 

– Erősek a tartóoszlopok: időben fókuszált Mórahalom a turizmusra, folyamatosak az ez irányú fejlesztések, és meghallva a következő tervezési időszak „hangját”, előtérbe kerül az ökoturizmus; aztán ott van a maga gazdasági erejével a Homokhát Térségi Agrár-Ipari Tudományos és Technológiai Park, benne 80-90 vállalkozással, köztük több nemzetközi érdekeltségű társasággal; a polgármester már megnyitott egy másik csapásirányt is, ez a környezetipar, a megújuló energiák, a környezettechnológiák világa. Ide tartozik a precíziós mezőgazdaság feltételeinek a megteremtése is. Ez a jövő! – az új európai uniós fejlesztési időszak programjaiból, és a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna tervezett prioritásaiból is ez olvasható ki. Gyengeségek? Inkább feladatnak mondanám például a térség oktatási struktúrájának bővítését, erősítését, mihez jó esélyt ad az önkormányzat és a Szegedi Tudományegyetem együttműködése. Ebbe a körbe tartozó lépés a mórahalmi szakképző iskola és kollégium megnyitása is, a térség gazdasági szerkezetéhez igazodva. Égetően szüksége van a térségnek a határ menti közlekedési lehetőségek erősítésére, a határátkelői kapacitások bővítésére is. Vannak is kedvező hírek, napirenden van például az ásotthalmi határátkelő bővítése.

És jött a járvány

– Az ön vállalkozása elsősorban pályázatok írásával, menedzselésével foglalkozik –, hogyan érintette munkájukat a koronavírus-járvány?

– Mi elsősorban európai uniós pályázatokkal foglalkozunk, többnyire önkormányzatok strukturális fejlesztésein dolgozunk. Márciusban, azt gondoltam, bennünket is megfog a pandémia. Ráadásul az európai uniós ciklus vége felé járunk, az új meg még odébb van, joggal hihettük, hogy megáll a világ. Aztán kiderült, a gazdasági akcióterv keretében nemcsak a gazdasági szféra szereplői kaptak lehetőséget, hanem az önkormányzatok számára is maradtak még az uniós ciklusból fejlesztési források. És már a következő hétéves ciklusra gondolva, több olyan önkormányzattal vettük fel a kapcsolatot, amelyeknek nincsenek még kiforrott fejlesztési tervei, megalapozott dokumentációjuk, megvalósíthatósági tanulmányuk. Itt részben turisztikai fejlesztésekre, másrészt geotermikus, illetve megújuló energiákhoz kapcsolódó települési, közösségi és intézményi fűtésrendszerek kialakítására, kutatás-fejlesztési, vagy éppen a precíziós mezőgazdasághoz kapcsolódó programokra kell gondolni. A 2021–2027-es operatív programokat már meghirdették, partnerségi egyeztetés alatt állnak. A cél, hogy ezekre a forrásokra minél többen startpisztollyal tudjanak indulni.

– Sok vállalkozást küldött padlóra a pandémia – közülük sokan toporognak egy helyben, nem tudják, mitévők legyenek. Mit mondana nekik?

– Ugyanazt, mint az önkormányzatoknak: azok lesznek a nyertesek, akik képesek kicsit távolabbra látni a jelennél, a bajban is a jövőre készülnek, és tudják merre tartanak. Legyen üzleti tervük, cashflow-juk, stratégiai elképzelésük, ami alapján fel tudnak készülni a következő pályázati lehetőségekre, és ha szükséges, hitelfelvételre is. Úgyis mondhatnám, most kell kicsinosítani a céget, hogy pályázatképes és fejlesztőképes legyen.

Éljenek a lehetőségekkel!

– A kamara mennyiben tud a vállalkozók segítségére lenni?

– A kamara lehetőségei végesek, de korántsem annyira, mint sokan gondolják még ma is. Kezdjük a legdirektebb eszközzel, a kamara elnöksége éppen most nyitotta meg pénzügyi alapját a pandémia miatt legkiszolgáltatottabb mikro- és kisvállalkozók előtt. Gyors és kamatmentes hitelről van szó. A kamarában elérhető a Széchenyi Kártya program valamennyi konstrukciója, amelyeket a járványhelyzet miatt szintén igen kedvező kondíciókkal kínálnak. Aztán, ami nem ennyire közvetlenül mérhető pénzben, és nem győzöm elégszer a vállalkozók figyelmébe ajánlani, hogy látogassák a kamara megújult honlapját. Rengeteg friss, a napi munkában, üzleti életben is hasznos információhoz, komoly háttéranyagokhoz juthatnak. Éljenek a meglévő lehetőségekkel! Hogy egy saját példát is mondjak, mi a GDPR szabályzatunkat is a kamara segítségével készítettük el. Szóval: csmkik.hu – ajánlom mindenkinek!