Európai Bizottság: ezermilliárd eurós gazdaságélénkítési terv

Ezer milliárd eurót meghaladó beruházási csomagban gondolkodik az Európai Bizottság a járvány miatt leállt európai gazdaság újraindítására: a következő hétéves keretköltségvetés első három évére koncentrálnák a gazdaságélénkítésre szánt költségvetési forrásokat.

Április végén készül előterjeszteni az Európai Bizottság azt a nagyszabású tervet, ami a koronavírus-járvány okozta bénultságból lesz hivatott kiszabadítani az európai gazdaságot. A gazdasági konszolidációs tervet előzőleg április 23-án az EU-tagállamok vezetői is megvitatják, amikor néhány héten belül már negyedszer újabb videókonferenciát tartanak.

Ursula von der Leyen – aki Charles Michel, az Európai Tanács elnökének társaságában szerdán mutatta be a járványból kivezet közös európi stratégiára vonatkozó tervet – sajtótájékoztatóján újabb részleteket árult le a gazdaság újraindítását célzó tervről.A Bizottság elnöke megerősítette, hogy az újraépítési terv középpontjában az EU következő hétéves keretköltségvetése áll majd. „A következő hétéves európai büdzsé lesz a válasz a koronavírusra” – jelentette ki a testület német elnöke.

A csomag volumenére vonatkozó kérdésre válaszolva közölte, hogy „billiós és nem milliárdos nagyságrendű beruházásokról beszélünk”. Charles Michel ugyanerre a kérdésre azt mondta, hogy még nem ismerjük a számlát, hogy mennyibe kerül a gazdaságnak a járvány. Ennek felmérése a következő hetek feladata lesz. Von der Leyen emlékeztetett rá, hogy mostanáig több mint 3 ezer milliárd euró összeget pumpáltak az európai gazdaságba, hogy megmentsék az összeomlástól. „Ez óriási összeg, de még többre van szükség. Olyan új büdzsén dolgozunk, ami képes lesz hatalmas beruházásokhoz szükséges pénzeket mozgósítani” – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke. 

Von der Leyen közvetve elismerte, hogy a kívánt összeg nem a keretköltségvetés kiadási főösszegének a megemeléséből származik majd, hanem az EU-büdzsében rejlő azon már meglévő lehetőséget kívánja még jobban kiaknázni és maximalizálni a Bizottság, amely költségvetési garanciavállalással lehetőséget biztosít kedvezményes hitelek felvételére a tőkepiacon. A kölcsönök felhasználásával pedig áttételek révén többszörös szorzóval jelentős beruházásokat mozgósíthatnak EU-szerte, a remények szerint újraindítva az európai gazdaság lefulladt motorját. 

A Bizottság elnöke azt is értésre adta, hogy a következő hétéves pénzügyi keret „teljesen más lesz”, mint az előzőek. Mindenekelőtt azért, mert a források kifizetését megpróbálják majd a hétéves időszak első három évére koncentrálni, hogy közömbösítsék a járvány negatív hatásait. 

„Ami most a hétéves keretköltségvetés utolsó évében hátrány, az a következő hétéves periódus elején előnnyé alakul át, lehetővé téve a költségvetési források előrehozott felhasználását” – jegyezte meg. 

Ursula von der Leyen szerint az európai zöld megállapodás mellett szóló politikai érvek mit sem gyengültek a koronavírus-járvány miatt. „Meg kell ragadnunk a lehetőséget, ha csak nem annak a költségeit akarjuk megfizetni, hogy nem teszünk semmit” – szögezte le. Mellesleg a bizottsági elnök szerint a zöld megállapodás bizonyos értelemben a választ is megadja a koronavírusra, aminek egyik tanulsága és következménye, hogy le kell rövidíteni és divirzifikálni az ellátóláncokat. Ez pedig – mutatott rá – újabb érv a körforgásos gazdaság mellett. „Az európai zöld megállapodásba való beruházás az EU ellenállóképességének növelésébe és a globális környezetvédelembe való befektetés” – vélekedett.

Forrás: Bruxinfo, 2020. április 15.