Energiatakarékosság: uniós fellépés az energiafogyasztás csökkentésére

Felülvizsgálják az energiahatékonyságra vonatkozó 2018-as jogszabályokat, hogy segítsék az EU-t a 2021-es európai zöld megállapodás keretében kitűzött új klíma célok elérésében. A RepowerEU tervben meghatározottak szerint pedig csökkenteni kell Európa fosszilis tüzelőanyagok importjától való függőségét, amelyek nagyrészt Oroszországból származnak.

Az EU emellett dolgozik a megújuló energiaforrások növelésére vonatkozó szabályokon is.

Bővebben a kibocsátás csökkentésére irányuló uniós fellépésről.

Új energiahatékonysági célok

Az energiahatékonyság javítása nemcsak a CO2-kibocsátást csökkentheti, hanem az EU éves 330 milliárd eurós energiaimport-számláját is. Éppen ezért az uniós jogalkotók a 2018-as energiahatékonysági irányelvben elfogadott 2030-as, 32,5%-os energiahatékonysági cél aktualizálásán dolgoznak.

A Parlament által 2022 szeptemberében támogatott új célok a végső energiafogyasztás legalább 40%-os és a primerenergia-fogyasztás 42,5%-os csökkentése. A végső energiafogyasztás a végső fogyasztók által felhasznált energiát, míg a primerenergia-fogyasztás az országon belüli teljes energiaszükségletet jelenti.

Épületek energiafogyasztásának csökkentése

Az egyik fontos fejlesztési terület az épületek fűtése és hűtése, amely az EU-ban felhasznált összes energia 40%-át teszi ki. Az épületek mintegy 75%-a energiatakarékos.

A Parlament 2018 áprilisában fogadta el az épületek energiahatékonyságára vonatkozó szabályokat, amelyek előírják, hogy az uniós országok hosszú távú nemzeti stratégiákat készítsenek a lakó- és nem lakáscélú épületek felújításának támogatására. A cél az volt, hogy 2050-re az EU-ban az épületek alig használjanak fel energiát.

Egy ambiciózus új javaslat

2021 decemberében az Európai Bizottság javaslatot tett az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv aktualizálására. A cél az, hogy 2050-re zéró kibocsátású épületállomány jöjjön létre. A javaslat felújítási stratégiákat tartalmaz, valamint azt a követelményt, hogy 2030-tól minden új épületnek, míg 2027-től minden új középületnek kibocsátásmentesnek kell lennie az EU-ban.

Az új szabályok 2030-ra jelentősen csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását és a végső energiafogyasztást az építőipari ágazatban, és hosszú távú jövőképet határoznak meg egy 2050-re klímasemleges uniós építőipari ágazatról. Garantálná, hogy az EU-ban minden új épület megfeleljen az ambiciózus, nulla kibocsátású épületekre vonatkozó előírásoknak, és biztosítaná, hogy a jövőben minden épület - legyen az új vagy felújított - megfeleljen a 2050-ig szóló klímasemlegességi követelményeknek.

Épületek saját napenergiával

A frissítés kötelezővé tenné a tagállamok számára is annak biztosítását, hogy az új épületekben napelemek legyenek. 2026 végétől 2029 végéig ez fokozatosan vonatkozna minden új, 250 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű középületre és kereskedelmi épületre, minden meglévő, azonos méretű középületre és kereskedelmi épületre, valamint minden új lakóépületre.

2022 decemberében a Parlament megszavazta, hogy a tagállamok számára kötelező legyen annak biztosítása, hogy egy hónapon belül kiadják a napenergia-berendezések telepítésére vonatkozó engedélyeket (kivéve az 50 kW alatti kisebb létesítményeket, ahol elegendő lenne egy egyszerű bejelentési eljárás). A napelemes berendezések telepítése mentesülne a környezeti hatásvizsgálat kötelezettsége alól. A hőszivattyúk telepítésére vonatkozó engedély kiadásának folyamata pedig nem haladhatja meg az egy hónapot.

Az energiafüggőséggel szembeni nemzeti erőfeszítések finanszírozása

2022 decemberében a parlamenti tárgyalók ideiglenes megállapodást kötöttek a tagállamokkal, amely előírja, hogy az aktualizált helyreállítási és ellenállóképességi tervek révén további forrásokban részesülő országoknak az energiatakarékosságra, a tiszta energia előállítására és az ellátás diverzifikálására irányuló intézkedéseket kell hozniuk.

E nemzeti helyreállítási tervek célja, hogy támogassák az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenséget és a zöld átmenetet. Más intézkedések ösztönöznék:

- a beruházásokat, melyek segítik kezelni a kiszolgáltatott háztartások, kkv-k és mikrovállalkozások energiaszegénységét

- a nagyobb tagállami forrásokat a határokon átnyúló és több országot érintő energiaprojektek számára

Az ideiglenes megállapodás hatálybalépéséhez még a Parlament és a Tanács hivatalos jóváhagyására van szükség.

A háztartási készülékek energiahatékonysága

2017-ben a Parlament jóváhagyta a háztartási készülékek, például a lámpák, televíziók és porszívók egyszerűsített energiacímkéit, hogy a fogyasztók könnyebben össze tudják hasonlítani az energiahatékonyságot.


Forrás: az Európai Parlament hivatalos honlapja, 2022. december 15.