Elstartoltak a kamarai pénzügyi pályázatok

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara önkéntes tagvállalkozásai számára 2022-re is meghirdette felhívását pénzügyi alapjából pályázati úton elnyerhető kamatmentes támogatás igénylésére. A két pályázati konstrukcióra idén 288 milliós keret áll a rendelkezésre, 50 millióval több, mint tavaly. A pályázóbarát, könnyen és gyorsan elérhető forrás iránt egyre nagyobb az érdeklődés a kamarai tagok körében. Tavaly már 22-en éltek eredménnyel a lehetőséggel. A tapasztalatokról Domonkos Lászlóval, a Kamarai Pénzügyi Alapok Munkabizottság elnökével, a Domi Épületgépészet Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

A kamara 2022-ben is bizto sítja tagvállalkozásainak, hogy a kamara pénzügyi alapjából pályázati úton kamatmentes támogatást igényeljenek. Elnök úr, idén mire fókuszál a felhívás?

– Ahogy tavaly, idén is kéttípusú pályázatot hirdetett meg a kamara. Mivel még mindig nem mondhatjuk, hogy véget ért a járvány, az egyik felhívás a COVID-19 kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítését célozza meg. A pandémiával elég hosszú ideje kénytelenek vagyunk együtt élni, próbálunk úgy tenni, mintha már nem jelentene problémát, de mindig felbukkannak újabb és újabb fertőzések, megbetegedések, még ha enyhébb lefolyással is; de a postcovid tünetek is tudnak komoly gondot okozni. Lehet, hogy emiatt éppen most kerül valaki gazdaságilag nehéz helyzetbe, ezért gondoltuk úgy, hogy tartsuk meg 2022- ben is ezt a pályázati lehetőséget. Szabadon felhasználható pénzügyi segítségről van szó, 1 millió Ft a felső határa, kamatmentes és 2 év alatt kell visszafizetni. Könnyű igénybe venni, így tényleg gyorsan tudunk dönteni. Ismerjük a régi mondást, kétszer ad, ki gyorsan ad. E tekintetben mi igyekszünk kétszer adni…

– A másik pályázatot gazdaságfejlesztési, kereskedelemfejlesztési és innovációs témában hirdették meg, aminek több mint fél évtizedes hagyománya van már a kamarában. Mi változott az idők folyamán, és mi jellemző a mostani pályázati konstrukcióra?

– Azért azt jegyezzük meg, hogy a Csongrád- Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatási rendszere egyedülálló az országban. Pénzügyi alapjaiból 1996 óta igyekszik visszatérítendő kamatmentes pénzügyi támogatással segíteni tagvállalkozásait. Kezdetben kifejezetten fejlesztési és beruházási célokra lehetett igénybe venni a pályázati forrásokat, aztán a folyamatos pályázati korszerűsítésnek köszönhetően, egyre kevesebb korláttal találkozhatott a felhasználó. Így már nemcsak fejlesztésekre, de adott estben egy üzletmenet fenntartása érdekében is igénybe lehet venni. A támogatási összeg – ahogy már tavaly is – 50 százalékig készletfinanszírozásra is fordítható. A maximálisan igénybe vehető összeg ennél a pályázatnál 10 millió Ft, az új belépőknél (akik 3 évnél rövidebb ideje tagjai a kamarának) 5 millió Ft. A futamidő öt év.

– Jellemzően mekkora összegeket szoktak igényelni a pályázók?

– Teljesen változó, de mivel viszonylag fegyelmezett vállalkozói körrel találkozunk, megítélésem szerint a pályázók jellemzően akkora összeget igényelnek, amekkorára valóban szükségük van. Egyébként érezhetően nő a pályázói kedv a tagság körében, tavaly már 22 vállalkozást támogattunk. Ami nyilván annak is köszönhető, hogy az elmúlt években jelentősen változott a pályázható összeg nagysága, néhány éve még 5 millió volt a maximum, ami aztán szépen 10 millióra emelkedett. A futamidő valamikor 2 évről indult, aztán 3 lett, most 5 év. A saját erő korábban 50% volt, most már csak 20%. Vagyis igyekeztünk, amennyire csak lehet, ezeket az elemeket minél inkább felhasználó- és pályázóbaráttá tenni. A vállalkozók támogatására fordítható pénzügyi keretet is fokozatosan emelte a kamara, ami mára eléri a 288 millió Ft-ot, ez 50 millióval több, mint egy évvel ezelőtt. Ez a forrás lehetőséget biztosít arra is, hogy rugalmasan, ne csak egy határidőhöz kötve lehessen pályázatot benyújtani, hanem egész évben meglegyen a vállalkozó lehetősége, hogy akkor igényelje a támogatást, amikor tényleg szüksége van rá. Ennek megfelelően négy fordulóban tervezzük a pályázatok elbírálását. Első alkalommal az április 4-éig befogadottakat. Forráshiány miatt még soha nem kellett elutasítanunk pályázatot.

– Elnök úr, milyen a visszafizetési fegyelem a pályázók körében?

– Nincs olyan támogatott vállalkozás, akinél, vagy amelynél a támogatási szerződéséből adódóan lejárt esedékességű tartozást tartana nyilván a kamara. Azon vállalkozások is teljesítették a fizetési kötelezettségüket, akik korábban esetleg fizetési halasztást, vagy átütemezést kértek. Tehát felelős pályázói magatartásról beszélhetünk. Ami már abban is megnyilvánul, hogy általában maguktól is megfelelő referenciát, elegendő biztosítékot nyújtanak ahhoz, hogy élni tudjanak a kamara által biztosított könnyített feltételekkel. Emocionálisan is próbálom megközelíteni a kérdést. Lehet, furcsán hangzik, amit mondok, de az a szféra, amiben mi itt Csongrád- Csanád megyei vállalkozók mozgunk, tele van tisztességes, becsületes emberekkel, akiknél az adott szó szentség. Saját vállalkozói tapasztalatom: sokszor nem azért írunk le valamit, mert valaki nem akarja betartani, hanem azért, hogy el ne felejtsük.

– Hogyan történik a pályázatok elbírálása, mennyire komolyak az igények?

– Olyan pályázatra nem emlékszem, amire azt mondtuk volna, hogy komolytalan. A banki személytelen finanszírozástól eltérően, mi minden esetben keressük a személyes kontaktot a pályázóval. Nem olyan nagy ez a megye, a kamarának ráadásul vannak térségi szervezetei is, nincs olyan, hogy ne találjunk valakit, aki ismeri a pályázót. De a munkabizottság igyekszik a pályázót személyesen is megismerni, meghallgatni, különösen, ha először pályázik – a járvány alatt persze ez körülményesebben ment.

– Évről évre nő az igénylők száma. Mi a legnagyobb vonzereje a kamarai pályázatoknak?

– A fő ereje talán abban van, hogy a fölösleges korlátokat lebontottuk. Amelyek jellemzően idegesítik a vállalkozókat banki hitelügyleteik során. A kamarában kifejezetten ügyfélbarát az ügyintézés, nem kell sorba állni, nem kell számot húzni, személyesebb és barátságosabb. Maga az adminisztráció is sokkal kevesebb, egyszerűbb, éppen ezért kellemesebb is, minden különösebb szakértelem nélkül be lehet nyújtani egy pályázatot. Valamennyi papírmunka van, de a fölösleges bürokrácia ki van zárva belőle. A rendszer költséghatékonysága is figyelemre méltó, hiszen amellett, hogy kamatmentes a támogatás, semmiféle olyan plusz terhet nem próbálunk rárakni a pályázóra, amire istenigazából semmi szükség nincs. Például a pályázó felajánl egy ingatlant fedezetként, nem fogunk rá hivatalos értékbecslést kérni, mert úgy nagyjából a nagyságrendet mi magunk is meg tudjuk ítélni, és nem kérünk rá hiteles energetikai tanúsítványt sem, ami tíz-ötven-százezrekbe kerülne. Ezeket a költségeket is igyekszik a kamara minimalizálni vagy lenullázni. És, ahogy már említettem, a pályázatok fő paraméterei – futamidő, elérhető összeg nagysága, felhasználhatósága, önerő aránya – mind-mind abba az irányba hatnak, hogy szívesen vegyék igénybe a pályázók. És, talán az sem mindegy, hogy nem egy személytelen banki központhoz, hanem közvetlenül, a saját vállalkozói közösségükhöz fordulhatnak pénzügyi segítségért. Zongorázni lehet a különbséget.

 A KAMARAI PÉNZÜGYI ALAPOK GFA KONSTRUKCIÓJÁNAK KIÍRÁSA ITT ÉRHETŐ EL!

A KAMARAI PÉNZÜGYI ALAPOK COVID KONSTRUKCIÓJÁNAK KIÍRÁSA ITT ÉRHETŐ EL!