Így segít az első gazdaságvédelmi csomag

A kormányfő a koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági, munkahelyvédelmi intézkedéseket ismertette március 18-án.

A részletes szabályokat tartalmazó rendelet ITT érhető el. A pontos tevékenységi kódokra vonatkozóan részletszabályokat a második gazdaságvédelmi csomag tartalmaz, erről ITT talál bővebb információt.

A vállalkozásokat érintő főbb intézkedések:

Hitelek:

  • Az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások eddig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét. 
  • Június 30-ig meghosszabbítják a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket.
  • A március 19-től felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm) pedig a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják.

A legérintettebb gazdasági ágazatok segítése:

  • Emellett a már most súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a sport és a kulturális szolgáltatások területén, valamint a személyszállításban, vagyis a taxisok körében június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken.
  • A kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét szintén június 30-ig elengedik.
  • Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat sem lehet megemelni.
  • Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik - tájékoztatott a miniszterelnök.

A munkáltatók és a munkavállalók helyzetének enyhítése:

  • Döntöttek továbbá a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, a cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Cikkünket a kapcsolódó rendeletek megjelenésekor frissítjük.

Ez az első gazdasági újraindítását segítő csomag, azonban folyamatosan várhatók vállalkozásokat érintő intézkedések. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a beérkezett vállalkozói javaslatok alapján már eljuttatott a Kormánynak egy összeállítást a kérésekkel, melynek több pontja is szerepel a március 18-i csomagban.

Amennyiben Önnek is van javaslata a gazdasági károk enyhítésére vonatkozóan, kérjük juttassa el hozzánk az ITT eléhető kérdőív kitöltésével. 

Kapcsolódó híreinket IDE kattintva követheti, vagy iratkozzon fel járványügyi hírlevelünkre.