Elérhetőek a hatósági áras termékekhez kapcsolódó tájékoztatók

Megjelent a hatósági ár alkalmazására kötelezett kereskedők tájékoztatási kötelezettségét pontosító rendelet, és a kapcsolódó tájékoztatók, arculati elemek. 6 élelmiszer esetében kell alkalmazni hatósági árat február 1. és május 1. között.

Január 26-án megjelent a 3/2022-as MK rendelet az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 6/2022. (I. 14.) Korm. rendelettel összefüggő kereskedői tájékoztatásról. A hatósági áras értékesítésre vonatkozó szabályokat az ITT elérhető cikkünkben foglaltuk össze. A most megjelent rendelet a hatósági ár alkalmazására kötelezett kereskedők tájékoztatási kötelezettségeit pontosítja.

Kinek hogyan kell tájékoztatni?

(2) A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Kertv.) szerinti

  • a) hipermarket, nagyméretű szupermarket, szupermarket, diszkont és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 m2 -nél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő az 1. melléklet,
  • b) azon üzlet esetében, amelynek alapterülete a bruttó 200 m2 -t nem haladja meg, az üzemeltető kereskedő választása szerint az 1. melléklet, a 2. melléklet vagy a 3. melléklet szerinti formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó tájékoztatót használja a vásárlók tájékoztatása érdekében.

(3) A fenti kategóriákba nem tartozó kereskedő választása szerint az 1. melléklet, a 2. melléklet vagy a 3. melléklet szerinti formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó tájékoztató jól látható helyen való kihelyezésével tájékoztatja a vásárlókat.

Hova, mekkora tájékoztatót kell kitenni?


(4) A tájékoztatót

  • a) a (2) bekezdés a) pontja szerinti kötelezett az üzlet vásárlók által használható összes bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 297×420 milliméter nagyságú (A3 méret) méretben, jól látható információs táblán,
  • b) a (2) bekezdés b) pontja szerinti kötelezett az üzlet vásárlók által használható bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 210×297 milliméter nagyságú (A4 méret) méretben, jól látható információs táblán,
  • c) a (3) bekezdés szerinti kötelezett az üzlet vásárlók által használható bejáratánál vagy egyéb helyen, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 210×297 milliméter nagyságú (A4 méret) méretben, jól látható információs táblán köteles kihelyezni.

(5) A Kertv. szerinti azon kereskedő, aki kizárólag csomagküldő kereskedelmet folytat, valamint azon kereskedő, aki rendelkezik internetes honlappal, honlapjának nyitó felületén jól látható méretben közzéteszi az 1. melléklet szerinti tájékoztatót.

A rendeletben hivatkozott mellékletek IDE kattintva érhetőek el.

A rendelet február 1-jétől hatályos.