Elfogadta az Európai Parlament a 2023-as költségvetést

A képviselők több és hatékonyabb támogatást harcoltak ki a következő évi költségvetésben az Ukrajnában zajló háború következményeinek kezelésére és a járvány utáni helyreállításra.

A tagállamokkal november 14-én kötött megállapodásban a Parlament a Bizottság költségvetés-tervezetében javasoltnál 1,05 milliárd euróval többet ért el az általa legfontosabbnak ítélt területek finanszírozására. A Parlament 2023-as költségvetési iránymutatásában található prioritásokat követő képviselők az energiaválság és az Ukrajnában dúló háború következményeinek kezelésében legfontosabb szerepet játszó programokra kértek további forrásokat, valamint több pénzből akarták finanszírozni a járvány utáni helyreállítást és a zöld és a digitális átállást.

A 2023-as uniós költségvetést 492 szavazattal, 66 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett fogadták el.

Az Ukrajnában dúló háború következményei

A képviselők többek között az alábbi programokra biztosítottak további forrásokat:

Energia és éghajlat

A képviselők növelték a tagállamokat az energiafüggetlenség felé terelő támogatást és azokat a forrásokat, amelyből a zöld átállás és a biológiai sokszínűség védelme mellett a magas villany- és földgázszámlával küszködő polgárokat és kis- és középvállalkozásokat segíti majd az EU. A további forrásokat kapó programok között szerepel például:

A járvány tanulságai: egészség, jobb felkészültség és értékek

Miután a Tanács 200 millió euróval megvágta az EU az egészségért programot, a Parlament az eredeti összeg visszaállításán túl további 7,5 millió eurót harcolt ki a program számára azzal érvelve, hogy a koronavírus-járvány még nem ért véget, és a nemzeti egészségügyi rendszereknek továbbra is szüksége van a támogatásra. A Parlament az alábbi további programok számára szerzett több forrást:

A keddi vita magyar felszólalója

Deli Andor (független)

Háttér

Mivel az uniós költségvetés éveken át nyúló programokat finanszíroz, ezért kétféle összeggel dolgozik: kötelezettségvállalási (vagyis az adott pénzügyi évben vállalt összes jogi kötelezettségvállalás összege, amelyek között lehetnek olyanok, amelyek költségei a következő években jelentkeznek) és kifizetési előirányzattal (amely az adott évben kifizetett pénzt jelenti, ahol a kifizetés alapjául korábbi években született kötelezettségvállalások is szolgálhatnak).

Az uniós költségvetés 94 százaléka a polgárokhoz, a régiókba, a gazdálkodóknak és vállalkozásoknak jut vissza.

Forrás: az Európai Parlament Sajtóközleménye, 2022. november 24.