Elfogadta a Parlament a Munka törvénykönyvének a módosítását

Novemberben került benyújtásra a munka törvénykönyvének módosítására vonatkozó javaslat, amit a Parlament december 7-én el is fogadott. A módosítás célja volt eleget tenni két fontos uniós irányelv törvénybe iktatásának.

Az egyik irányelv lényege az, hogy a munkavállalók az eddiginél sokkal részletesebb és mielőbbi tájékoztatást kaphassanak a munkafeltételeikről. A másik uniós irányelv pedig új szabadságformákat vezet be.  

Az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szóló irányelv átültetésével a munkáltatóknak rövidebb idő áll majd rendelkezésre bővebb információ nyújtására. A foglalkoztatás feltételeit tartalmazó tájékoztatót 7 napon belül át kell majd adniuk a munkavállaló részére, az esetleges változásról pedig legkésőbb annak napján értesíteniük kell a munkavállalót.

A munka és a magánélet egyensúlyáról szóló irányelv nemzeti jogba való átültetésével duplájára emelkedik az „apanapok” száma. A jelenleg kivehető 10 munkanap helyett gyermekük 3 éves koráig ezentúl 44 kivehető szülői szabadság járhat. Átültetésre került a gondozói szabadság, így akinek hozzátartozója vagy a vele egy háztartásban élő személy súlyos egészségi okokból gondozásra szorul, legfeljebb 5 munkanapra mentesülhet a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól.

További részletek ITT olvashatók.