Egyszerűbb uniós energiacímkék világítástechnikai termékekre

Annak elősegítése érdekében, hogy az uniós fogyasztók csökkentsék energiaszámláikat és karbonlábnyomukat, 2021. szeptember 1-jétől minden üzletnek és online kiskereskedőnek alkalmaznia kell a villanykörtékre és egyéb világítástechnikai termékekre vonatkozó, széles körben elismert uniós energiacímke új változatát. A lépés az ágazat energiahatékonyságának az elmúlt években bekövetkezett jelentős javulását követi, ami azt jelentette, hogy a „fényforrások” (például izzók és LED-modulok) közül egyre több érte el a jelenlegi skála szerinti A+ vagy A++ minősítést. A legfontosabb változás a visszatérés az egyszerűbb A–G skálához.

Kadri Simson uniós energiaügyi biztos így nyilatkozott: „Lámpáink és egyéb világítótermékeink sokkal hatékonyabbak lettek az elmúlt években, így a LED-ek több mint fele már az A++ osztályba tartozik. A címkék aktualizálása megkönnyíti a fogyasztók számára, hogy felismerjék, melyek a legjobb minőségű termékek, ami pedig hozzásegíti őket ahhoz, hogy energiát és pénzt takarítsanak meg a számláikon. Az energiahatékonyabb világítás használata tovább fogja csökkenteni az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátását, és hozzájárul ahhoz, hogy 2050-re klímasemlegessé váljunk.”

Az új skála szigorúbb, és úgy van kialakítva, hogy nagyon kevés termék képes azonnal elérni az „A” és „B” minősítést, teret hagyva a hatékonyabb termékek fokozatos piacra jutásának. A piacon jelenleg a legenergiahatékonyabb termékeket jellemzően „C” vagy „D” címkével látják el. A címkéken több új elem is szerepelni fog, többek között egy olyan uniós szintű adatbázisra mutató, QR-kódon keresztül elérhető link, amelyben a fogyasztók további információkat találhatnak a termékről.

A meglévő készletek értékesítésének lehetővé tétele érdekében a szabályok 18 hónapos időszakot írnak elő, amelynek során a régi címkével ellátott termékek továbbra is értékesíthetők a piacon a fizikai kiskereskedelmi egységekben. Az online értékesítés esetében azonban a régi címkéket 14 munkanapon belül fel kell váltani az új címkékkel.

A mostani intézkedések négy másik termékkategóriára – hűtők és fagyasztók, mosogatógépek, mosógépek és televíziók (és más külső monitorok) – vonatkozó energiacímkék 2021. március 1-jei felülvizsgálatát követően születtek. Az uniós környezettudatos terméktervezési szabályokra építve az Európai Bizottság azon is dolgozik, hogy naprakésszé tegye olyan termékek címkézését, mint például a centrifugák, az egyedi helyiségfűtő berendezések, a légkondicionáló berendezések, a főzőberendezések, a szellőztetőberendezések, a professzionális hűtőbútorok, a helyiségfűtő és vízmelegítő berendezések, valamint a szilárd tüzelésű kazánok, továbbá mérlegeli a napelemekre vonatkozó új energiacímkék bevezetését.

Háttér-információk

A fényforrás-technológiák folyamatosan fejlődnek, ezáltal javul az energiahatékonyságuk. A LED-modulok, amelyek szinte minden alkalmazás esetében a létező legenergiahatékonyabb világítási technológiát képviselik, gyorsan elterjedtek az uniós piacon: arányuk a 2008-ban értékesített lámpák 0%-áról 2015-re 22%-ra nőtt. A LED-ek átlagos energiahatékonysága 2009 és 2015 között megnégyszereződött, az árak pedig jelentősen csökkentek: 2010-hez képest 2017-ben a háztartási használatra szánt LED-lámpák 75%-kal, míg az irodák tipikus LED-lámpája 60%-kal volt olcsóbb.

A becslések szerint 2020-ban mintegy 1500 millió fényforrást értékesítettek az EU-ban – de ez a szám 2030-ra valószínűleg 600 millióra (azaz 60%-kal) csökken, annak ellenére, hogy a használt fényforrások száma több mint 17%-kal fog nőni. Ennek oka a nagyobb energiahatékonyság és különösen a LED-es fényforrások hosszabb élettartama. Az EU-ban az átlagos háztartás 2010-ben évente 7, 2020-ban évi 4 fényforrást vásárolt, és ez a szám 2030-ra az előrejelzések szerint évi 1-nél kevesebbre csökken.

Az új szabályok bizottsági hatásvizsgálata szerint a változtatások 2030-ra évente 7 millió tonna szén-dioxid-egyenértéket (mtCO2eq) takarítanak meg egy olyan (szabályozás nélküli) forgatókönyvhöz képest, amely nem foglal magában uniós környezetbarát tervezési intézkedéseket. Ez kiegészíti a 2009-ben és 2012-ben elfogadott korábbi rendeletekben már előírt 12 millió tonna szén-dioxid-egyenértéket.

Az energiaosztály szempontjából felülvizsgált címke új kategóriáit szigorú és teljes mértékben átlátható konzultációs folyamatot követően fogadták el, az érdekelt felek és a tagállamok valamennyi szakaszban történő szoros bevonásával, a Tanács és az Európai Parlament általi ellenőrzés, valamint a gyártóknak a 2019-ben elfogadott új szabályokról való megfelelő értesítése mellett. A keretrendeletben előírtaknak megfelelően az elkövetkező években más termékcsoportok címkéit is felülvizsgálják az energiaosztály szempontjából – beleértve a centrifugákat, az egyedi helyiségfűtő berendezéseket, a légkondicionáló berendezéseket, a főzőberendezéseket, a szellőztetőberendezéseket, a professzionális hűtőbútorokat, a helyiségfűtő és vízmelegítő berendezéseket, valamint a szilárd tüzelésű kazánokat.

Az uniós energiacímke széles körben elismert elem a háztartási termékeken, például a villanykörtéken, televíziókon vagy mosógépeken, és több mint 25 éve segíti a fogyasztókat abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak. Az egész EU-ra kiterjedő felmérésben (Eurobarometer) 2019-ben a fogyasztók 93%-a megerősítette, hogy felismerte a címkét, 79%-uk pedig megerősítette, hogy befolyásolta döntését arról, hogy melyik terméket vásárolja meg. A harmonizált minimális teljesítőképességi követelményekkel („ökotervezés”) együtt az uniós energiacímkézési szabályok a becslések szerint évente több tízmilliárd euróval csökkentik a fogyasztói kiadásokat, miközben számos egyéb előnnyel járnak a környezet, valamint a gyártók és a kiskereskedők számára.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2021. augusztus 31.